Blijdorp ent vogels in tegen vogelpest
De Rotterdamse diergaarde Blijdorp is vrijdag toch begonnen vogels te vaccineren tegen de vogelpest. De ziekte is nu via België zo dicht in de buurt gekomen, dat de dierentuin het niet langer verantwoord vindt met enten te wachten.
Vorige week maakte het ministerie van Landbouw bekend dat dierentuinen hun vogels mogen vaccineren tegen de vogelpest. De beslissing van Landbouw kwam na een aanbeveling van het permanent veterinair comité in Brussel. Dat besloot eerder dit jaar naar aanleiding van de uitbraak van mond- en klauwzeer (mkz) twee jaar geleden, dat een uitzondering gemaakt kon worden voor dierentuinen. De beslissing om te enten tegen vogelpest kon dan ook snel worden genomen.
Blijdorp had zich sinds de uitbraak van mkz sterk gemaakt voor vaccinaties in dierentuinen tegen dierziektes. Na de uitbraak van vogelpest kwam dan ook snel een aanvraag en, dankzij het voorwerk in de mkz-crisis, een snelle beslissing.
Eerder deze week hebben de dierentuinen in Rhenen, Arnhem, Amersfoort en Apeldoorn hun vogels al ingeënt. Deze dierentuinen liggen grofweg in het gebied waar de vogelpest in Nederland begon. Per dierentuin ging het om enige honderden vogels.
Voor Blijdorp was St. Job in ’t Goor en Meer in België te dichtbij en vrijdag begon het enten van de ongeveer 900 vogels in de Rotterdamse dierentuin. Als eerste kwamen de struisvogels aan de beurt.
Andere Nederlandse dierentuinen laten het eventuele enten nog afhangen van de nabijheid van besmette gebieden. Dat komt omdat veel vogels middenin het broedseizoen zitten. Broedende vogels worden door de entcampagne gestoord. Blijdorp gaat alle al gelegde eieren verzamelen en in de broedmachine uitbroeden. Kuikens, bijvoorbeeld van de in Blijdorp woonachtige zilverreigers, zullen met de hand worden grootgebracht. Volgens een woordvoerster van Blijdorp betekent dat de komende weken een grote hoeveelheid extra werk voor de vogelverzorgers.
België gaat een vervoersverbod instellen voor kippen, kalkoenen en eieren langs bijna de hele grens met de provincies Noord-Brabant en Limburg. Met deze vrijdag aangekondigde extra grote bufferzone wil de regering-Verhofstadt uitbreiding van het vogelpestvirus naar de provincies Oost- en West-Vlaanderen voorkomen.
Ook heeft de regering besloten getroffen boeren niet langer voor 70 procent maar voor 90 procent te compenseren. In het hele gebied zijn al vijf bedrijven getroffen door de vogelpest. De regering-Verhofstadt, die aan de macht kwam na het dioxineschandaal bij kippen in 1999, is uiterst bevreesd nu zelf electoraal verlies te lijden door een vergelijkbare kwestie. Over drie weken zijn in België verkiezingen.
In juni 1999 verloor de regering-Dehaene fors in de stembusslag, omdat drie weken daarvoor het dioxineschandaal aan het licht kwam. Dat leidde tot bijna lege schappen in winkels. Dat zou ook kunnen gebeuren als het vogelpestvirus massaal toeslaat.