Gezondheid

Volgende patiënt

Tot 58 jaar had ik menstruaties. Altijd drie dagen in bed met migraine. Nu ben ik 60. Het leek eerst beter te gaan, maar de migraine is terug, elke maand drie dagen. Is hier wat aan te doen?

1 October 2010 22:17Gewijzigd op 14 November 2020 11:59

Migraine is een aandoening die in aanleg aanwezig is. Sommige factoren, zoals menstruatie, kunnen aanvallen uit­lokken bij vrouwen met deze aanleg.

Na de menopauze verdwijnt die aanleg niet. Het adagium is: eens migraine, altijd migraine. Wanneer migraine meer dan twee keer per maand optreedt, is preventief behandelen een optie. De eerste keus hierbij is propanolol of metoprolol.

Wanneer minder frequent aanvallen optreden, wordt vaak besloten tot symptomatische behandeling van de aanval zelf. In eerste aanleg kan een middel tegen braken (metoclopramide) gevolgd door een gewone pijnstiller geprobeerd worden. Als dit onvoldoende resultaat heeft, kan worden gekozen voor zogenaamde triptanen. Wanneer de aan­vallen langer duren, wordt meestal een wat langer werkend triptaan, zoals frovatriptan, genomen. Een bijwerking van zo’n middel is vaatvernauwing, zodat er geen sprake mag zijn van hart- of vaatziekten. Uw neuroloog kan u hierin begeleiden.

Dr. H. Kerkhof, neuroloog


Als zwangere (29) had ik een te hoog cholesterol van 7,8 (LDL 5,1; HDL 1,4). Nu geef ik borstvoeding. Volgens de huisarts is een dieet met deze waarden en in deze situatie niet zinvol. Zijn zwangerschap en zogen van invloed op het cholesterolgehalte? Ik slik de pil niet. Kun je nooit cholesterolverlagers gebruiken in de vruchtbare leeftijd?

Gedurende zwangerschap en tijdens borstvoeding stijgen de cholesterol­waarden in het bloed. Dit is een normaal verschijnsel en testen van cholesterol in deze periode wordt daarom afgeraden.

U zou de test nog eens kunnen laten herhalen één jaar na de laatste bevalling of ten minste drie maanden na het staken van borstvoeding. Ook dan geldt echter dat u, gezien uw leeftijd, hoogstwaarschijnlijk niet in aanmerking komt voor cholesterolverlagende thera­pie. Sowieso is de belangrijkste groep cholesterol­verlagers (statines) inderdaad niet toegestaan tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Dr. C. A. den Uil, cardioloog i.o.

Na weken van grote spanningen heb ik (vrouw, 90) veel last van onrustgevoelens en breekt het zweet me vaak uit. De huisarts heeft lichamelijk niets kunnen vinden. Hij adviseert me meer naar mijn lichaam te luisteren. Dat be­tekent dat ik niets kan doen, ook niet naar de kerk gaan. Hebt u een advies?

Het is normaal, of je nu jong bent of oud, om na een periode van spanning en overbelasting een terugslag te krijgen. Dat kan met allerlei psychische en ook lichamelijke symptomen gepaard gaan (zoals onrustgevoelens en transpiratie).

Lichaam en geest vormen een eenheid, wel te onderscheiden, maar niet te scheiden. Naar uw lichaam luisteren betekent niet dat u niets meer kunt doen, maar dat u uw activiteiten leert afstemmen op de energie die u op dat moment heeft. Kerkgang is dan soms te zwaar, maar een korte wandeling niet. U kunt uw activiteiten heel geleidelijk wat uit­breiden. Breekt het zweet u uit, dan stopt u en doet u later weer een poging.

C. Roest, psycholoog


Ik gebruik het medicijn Thyrax in verband met een traag werkende schildklier. Daarnaast heb ik last van tandvleesontstekingen en beginnende parodontitis. Kan de schildklier hier iets mee te maken hebben?

Nee, dit is onwaarschijnlijk. Tandvlees­ontstekingen komen misschien iets vaker voor bij patiënten met een te snel werkende schildklier. Maar als de medicatie goed is ingesteld, is er geen verhoogde kans op tandvleesproblemen.

Dr. M. den Heijer, internist-endocrinoloog

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer