SER verontrust over kwaliteit onderwijs
De Sociaal-Economische Raad (SER) luidt de noodklok over de kwaliteit van het onderwijs en het kennisniveau in Nederland.
Het adviesorgaan van de regering heeft vrijdag besloten een brandbrief te sturen aan de informateurs Korthals Altes en Hoekstra. Werkgevers- en werknemersorganisaties in de SER hekelen de bezuinigingswoede die momenteel heerst bij de kabinetsformatie.
„Het hele formatieproces gaat voortdurend over hoe bezuinigingen en tegenvallers moeten worden verdeeld. Te weinig wordt gekeken hoe er weer perspectief voor de toekomst kan worden geboden. Terwijl in economisch slechte tijden er één zaak is waarin je juist moet blijven investeren, en dat is onderwijs en innovatie”, aldus voorzitter J. Schraven van werkgeversorganisatie VNO-NCW.
Bezuinigen op onderwijs zou volgens voorzitter G. van Huygevoort van de Abvakabo FNV erg dom zijn. „Kennisontwikkeling heeft naast een economische ontegenzeggelijk ook een sociaal-maatschappelijke functie. Het kent grote collectieve en persoonlijke opbrengsten. Vooral nu het economisch tegenzit, is geld voor onderwijs dan ook absoluut geen weggegooid geld”, stelde hij.
Krachtige investeringen zijn volgens Van Huygevoort nodig, wil Nederland de felbegeerde koppositie in de kenniseconomie kunnen innemen. Hij wijst op de „grote woorden” waarmee de regering in 2002 tijdens de EU-top in Lissabon verkondigde dat het in 2010 „het beste jongetje van de klas zou worden.”
De SER stelde vrijdag ook een advies over het verbeteren van de kwaliteit van het hoger onderwijs vast. Volgens de SER, waarin naast sociale partners ook deskundige kroonleden zitten, mag behalve extra investeringen door de overheid ook meer worden verwacht vanuit het onderwijs zelf, het bedrijfsleven en de studenten.