Economie

De Jager: situatie in EU nog risicovol

BRUSSEL – De financiële situatie in Ierland illustreert dat er nog steeds sprake is van risico’s in Europa. „Iedereen moet alert blijven. Ik zie geen vlammen meer, maar voor het sein brand meester is het nog te vroeg.”

Redactie economie
1 October 2010 12:02Gewijzigd op 14 November 2020 11:58
De Jager. Foto ANP
De Jager. Foto ANP

Demissionair minister van Financiën De Jager heeft dat donderdag gezegd na informeel beraad met zijn EU-collega’s in Brussel. Daar heerste bezorgdheid over recente ontwikkelingen in Ierland.

Dublin ziet zich genoodzaakt miljardenbedragen uit te trekken om de Anglo Irish Bank te redden, terwijl er ook problemen zijn bij de Allied Irish Bank. De reddingsoperatie dreigt het Ierse begrotingstekort op te drijven tot boven de 30 procent van het bruto binnenlands product.

Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) onderstreepte donderdag de noodzaak voor de Ierse regering om snel met maatregelen te komen om het tekort in 2014 terug te dringen tot beneden de EU-limiet van 3 procent van het bbp, zoals eerder overeengekomen. Zijn collega Joaquin Almunia (Concurrentie) kondigde aan snel te kijken of het Ierse bankenplan in overeenstemming is met de EU-regels voor staatssteun.

De Jager zei geen signalen te hebben dat Ierland een beroep zal moeten doen op het noodfonds van 750 miljard euro, dat de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds achter de hand hebben om de eenheidsmunt te stabiliseren. Hij zei ook dat Ierland de problemen „zeer voortvarend” oppakt.

Ook Portugal, een ander zorgenkind in het eurogebied, kreeg veel aandacht in Brussel. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep –de landen die de euro hanteren– zei dat de regering in Lissabon het mes moet zetten in de uitgaven en met ambitieuze hervormingsplannen moet komen voor zijn economie.

De Jager van Financiën noemde verder de plannen van de Europese Commissie om landen die begrotingsregels aan hun laars lappen harder aan te pakken „een grote stap voorwaarts”, maar het had wat hem betreft nog beter gekund. Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) wil eurolanden die zich niet aan de EU-begrotingsafspraken houden miljardenboetes opleggen.

Hij wil die sancties ‘semi-automatisch’ toepassen. Een euroland kan een boete alleen nog ontgaan als ruim de helft van de overige lidstaten zich daartegen verzet. De Jager ziet het liefst een volledig automatische procedure.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer