Kenia wil niet langer piraten berechten
NAIROBI (ANP) – Kenia wil niet langer piraten uit buurland Somalië berechten. Dat meldde vrijdag de Keniaanse krant Daily Nation. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het akkoord om piraten te berechten volgens de krant op 30 september beëindigd.
De Keniaanse regering tekende vorig jaar een verdrag met de Verenigde Staten, Europese Unie, Groot-Brittannië, Denemarken, Canada en China om piraten te gaan vervolgen. Hierna werden piraten die gevangen werden genomen door de marine van landen die voor de kust van Somalië patrouilleren, overgedragen aan de Keniaanse autoriteiten.
Volgens de Keniaanse politiek komen de westerse landen hun beloftes niet na om Kenia te helpen bij de berechting van de piraten. Kenia en de Seychellen zijn de enige landen in de regio die hebben ingestemd met berechting van piraten.
De voorzitter van de Keniaanse parlementaire commissie voor Defensie en Buitenlandse Zaken, Adan Keynan, zegt in de krant blij te zijn dat het verdrag is afgelopen. Volgens hem loopt Kenia door de vervolging van de piraten een groot aantal veiligheidsrisico’s. „Het is niet in het belang van de Kenianen om hier Somalische piraten te berechten”, aldus de politicus.
Al in juni was er scherpe kritiek van de parlementaire commissie op het piratenverdrag. De commissie pleitte ervoor om onmiddellijk te stoppen met de berechting van de piraten. De landen waar het verdrag mee is getekend zouden volgens de Kenianen onvoldoende geld, juridische en technische steun geven, terwijl dat wel was beloofd.
De Canadese diplomaat David Collins zei tegen de Daily Nation dat het Westen hoopt dat de Keniaanse regering op haar besluit zal terugkomen.
In de havenstad Momabasa veroordeelde een Keniaanse rechter woensdag nog elf Somalische zeerovers tot elk vijf jaar cel. Ze hadden vorig jaar april het containerschip MV Safmarine Asia aangevallen, maar mariniers van het Franse marineschip Nivose maakten een einde aan de kaping. In Kenia wachten nog tientallen Somalische piraten op berechting.
Piraten hebben de zee voor de kust van Somalië tot de gevaarlijkste van de wereld gemaakt. Een EU-missie hier probeert de piraterij te verhinderen. Ook Nederland draagt bij aan deze missie. Somalische piraten houden op dit moment meer dan twintig schepen vast en ruim vierhonderd bemanningsleden.