Chaos bij grens tussen Grieken en Turken op Cyprus
VN-blauwhelmen en politieagenten proberen op Cyprus duizenden Grieks-Cyprioten bij de grens in bedwang te houden. De Grieken willen naar het Turkse deel van het eiland. Woensdag openden de Turks-Cyprioten de grens, die sinds 1974 beide gemeenschappen streng van elkaar scheidt.
Sindsdien zijn ruim 16.000 mensen de grens overgestoken. Dat aantal zal komend weekeinde naar schatting verdubbelen als de Grieks-Cyprioten de paasviering gebruiken om familie en vrienden te bezoeken die ze in veel gevallen al dertig jaar niet hebben gezien. De Turken vielen in 1974 het eiland aan en bezetten het noordelijk deel. VN-soldaten bewaken al jaren de scheidingslijn om onderlinge conflicten te voorkomen.
Ook enkele honderden Turken zijn de controleposten gepasseerd, maar dan in andere richting. Vrijdag wachtten naar schatting nog zeker 16.000 Cyprioten in de regen om naar het Turkse deel te kunnen reizen. De controleposten kunnen dat niet aan en er zijn al extra computers neergezet.
Door de grens open te stellen, wil de leider van de Turks-Cyprioten Rauf Denktash de bewoners van de twee delen van het eiland dichter tot elkaar brengen. Grieks-Cyprus verwacht volgend jaar te kunnen toetreden tot de Europese Unie. Het Turkse noorden blijft buiten de EU omdat de Turks- en Grieks-Cyprioten nog steeds geen akkoord hebben bereikt over de hereniging van het sinds 1974 in een Turks en Grieks deel gescheiden eiland.
Ook bemiddeling van VN-secretaris-generaal Kofi Annan mocht niet baten. Slechts de Grieks-Cypriotische gemeenschap wordt internationaal erkend. Het Turkse deel krijgt alleen steun van Turkije. Denktash’ opstelling in het conflict kwam hem op veel kritiek te staan, ook uit eigen gelederen.