Rivieren wereldwijd ernstig bedreigd
NEW YORK – Vervuiling, irrigatiewater van de landbouw en de komst van uitheemse soorten bedreigen wereldwijd rivieren waarvan 80 procent van de mensheid afhankelijk is. Bovendien vormen ze een gevaar voor de biodiversiteit in meer dan de helft van de rivieren.
Dat blijkt uit het onderzoek van het City College (CCNY) en de City University van New York (CUNY), de universiteit van Wisconsin en zeven andere instellingen dat woensdag werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature.
De stressfactoren die de onderzoekers tegenkwamen voor de waterkwaliteit waren vervuiling, dammen en reservoirs, overmatig watergebruik, irrigatiewater, afname van het areaal moerassen en de komst van uitheemse waterdieren. Vervuiling door medicijnen en mijnbouwafval zijn niet meegenomen in het onderzoek.
Ongeveer 5 miljard mensen lopen gevaar, doordat veilig drinkwater en de voedselvoorziening in het gedrang komen. Bovendien wordt ook de biodiversiteit in 65 procent van de rivieren bedreigd. Deze getallen zijn volgens de onderzoekers zelfs een onderschatting van het probleem.
Over de hele wereld lopen mensen gevaar. Het gaat vooral om grote gebieden in de Verenigde Staten en Europa, grote delen van Centraal-Azië, het Midden-Oosten, India en het oosten van China.
„In de geïndustrialiseerde wereld zijn we geneigd om ons oppervlaktewater te vervuilen en vervolgens het vervuilingsprobleem op te lossen door er duizenden miljarden dollars tegenaan te gooien. De rijke landen kunnen zich dat veroorloven, de arme echter niet”, constateerde Charles J. Vörösmarty, hoogleraar civiele techniek aan het CCNY.
De hoogleraar bepleit daarom een geïntegreerde aanpak, waarbij zowel de veiligheid van het drinkwater als het behoud van de biodiversiteit is gebaat.
Het zou volgens hem kosteneffectiever zijn om ervoor te zorgen dat de rivier niet worden aangetast. Dit kan worden bereikt met beter ruimtelijke beheer, slimmere irrigatietechnieken en de nadruk op de bescherming van ecosystemen.
„Gezonde ecosystemen leveren vele waardevolle en gratis diensten aan de samenleving zoals het verstrekken van schoon water, het beheersen van overstromingen en een veilige voedselvoorziening. Bovendien worden daardoor conflicten vermeden. De waarde van dergelijke diensten loopt in de biljoenen dollars per jaar.”