Iederwijs gooit handdoek in de ring
AMSTERDAM – Iederwijs is verleden tijd, althans de landelijke organisatie van de vernieuwingsbeweging in het onderwijs. Een aantal scholen is opgeheven, de andere gaan zelfstandig verder.
Dat meldden diverse media woensdagmorgen. De organisatie zelf was niet bereikbaar.
De eerste iederwijsschool begon in februari 2002 met acht kinderen in een verlaten huis in de weilanden bij Schoonhoven. In enkele jaren tijd ontstond een netwerk van scholen –met op het hoogtepunt 450 leerlingen– volgens een concept waarin de leerlingen zelf bepaalden wat ze wilden leren, met wie en op welk moment. Volgens de initiatiefnemers werd in het reguliere onderwijs te weinig rekening gehouden met het individuele kind.
Kritische Kamervragen noemden de scholen „veredelde speeltuinen.” Onderzoek door de inspectie wees uit dat acht van de zeventien basisscholen niet aan de normen voldeden, terwijl de zes middelbare scholen allemaal onder de maat presteerden.
In 2005 begon de terugloop. Niet alleen de kinderen, ook de scholen wilden zelf bepalen wat ze deden. Veel scholen verlieten de stichting dan ook, of ze gingen dicht, om financiële redenen of vanwege gebrek aan leerlingen.
Vanaf 2006 werd een aantal iederwijsscholen door de overheid bekostigd. Drie ervan beloofden voorjaar 2009 beterschap, toen ze niet aan de normen bleken te voldoen.
Een jaar geleden bleef Wonderwijs in het Gelderse Loenen als laatste school over. Het aantal leerlingen daalde er van veertig naar vijftien. Deze school valt nu echter niet meer onder het landelijk bestuur en daarmee loopt iederwijs feitelijk ten einde.