Politiek

Bussen vol met CDA’ers naar partijcongres in Arnhem

DEN HAAG – Of het minderheidskabinet van CDA en VVD dat gedoogsteun krijgt van de PVV er daadwerkelijk komt, hangt af van de besluitvorming op het CDA-congres. Leden slijpen hun messen.

29 September 2010 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 11:56
Foto ANP
Foto ANP

Waarnemend CDA-partijvoorzitter Bleker voorspelde enkele weken geleden: „Het CDA-congres dat debatteert over het regeer- en gedoogakkoord wordt mogelijk het grootste partijcongres uit de Nederlandse geschiedenis.”

Hij lijkt gelijk te krijgen. Normaal gaan leden met eigen vervoer naar het partijcongres of rijden enkelen uit dezelfde woonplaats met elkaar mee. Maar nu komen ze met bussen tegelijk. Limburg heeft minimaal vier bussen geregeld en Brabant treft ook voorbereidingen. Vrijdag kunnen de leden alvast oefenen met het slijpen van de messen. In elke provincie komt er een voorlichtings­bijeenkomst.

De partij verwacht zo’n 3000 leden op het congres, terwijl er normaal zo’n 1000 op afkomen. De Rijnhal in Arnhem, waar de bijeenkomst plaatsheeft, biedt plaats aan 5000 mensen. Als er 3000 CDA’ers zouden komen, is dat overigens nog maar een schijntje van het totale aantal; de partij telt ruim 67.000 leden.

Dat er zo veel mensen komen, heeft niet alleen te maken met de belangstelling voor het onder­werp, maar ook met de veranderde partijstructuur. Net als alle andere grote partijen waren bij het CDA de landelijke besluitvormende partijbijeenkomsten getrapt georganiseerd. Dat betekende dat elke plaatselijke vereniging enkele afgevaardigden naar de landelijke vergadering stuurde en dat die gezamenlijk een besluit namen.

De toenemende individualisering en het gebrek aan belangstelling voor bijeenkomsten heeft het CDA (net als andere grote partijen) ertoe gebracht tevens alle leden op het congres stemrecht te geven. Naarmate het onderwerp spannender is, komen er meer partijleden op af.

Hoe het organisatorisch moet, is nog niet helemaal helder. Elk lid heeft namelijk het recht om te spreken. Dat kan leiden tot urenlange discussies.

Het congres is sowieso historisch voor het CDA. Nog nooit hebben partijleden zich in het dertigjarig bestaan kunnen uitspreken over het verloop van formatieonderhandelingen.

Als het congres tegen het akkoord stemt, kan de Kamerfractie dat oordeel naast zich neerleggen. Dat is het volgende deel van het vervolgverhaal.

Hoe dat afloopt, blijkt maandag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer