Opinie

Opinies uit het jaar 2001

Nederlanders discussiëren graag. Ook op de opiniepagina van deze krant is dat in 2001 weer volop gebeurd. Een greep uit de opinies die het afgelopen jaar op deze pagina verschenen.

28 December 2001 11:55Gewijzigd op 13 November 2020 23:20

We moeten ons er door Kuitert niet toe laten verleiden van de weeromstuit het waarachtig menszijn van Christus te miskennen.

Dr. G. van den Brink, 6 januari

Wanneer het toekomstperspectief van de huisartsenzorg niet verbetert, betekent dit schade voor de gehele gezondheidszorg.

Dr. R. Seldenrijk, 16 januari

Het hoofdbezwaar van de SGP tegen de Wet foetaal weefsel is het feit dat daarmee (opnieuw) de beschermwaardigheid van het menselijk leven wordt aangetast.

Ir. B. J. van der Vlies, 16 januari

De bijbelse opdracht is God lief te hebben boven alles en onze naaste als onszelf. Vanuit deze grondregel gedacht, zouden christelijke organisaties binnen de sector zorg en welzijn geen problemen moeten hebben met het vinden van personeel.

E. van Hell, 23 januari

Christelijke biografen mogen de feiten niet manipuleren. De Bijbel strijkt ook niet alle plooien glad. Juist niet.

Ds. L. W. van der Meij, 25 januari

Het gezin, hoeder van normbesef, heeft steun nodig.

Mr. A. A. M. van Agt, 27 januari

Wanneer de reclame de maatstaf van het niveau van onze Nederlandse cultuur anno 2001 is, dan denk ik dat we zeer armetierige jaren tegemoetgaan.

Dr. Hans Ester, 6 februari

Het verschijnsel Eminem kan beter met het Woord dan met het zwaard bestreden worden.

Mr. J. Cordia, 15 februari

De straat is niet van de staat, maar van ons allemaal.

Prof. dr. J. Hoogland, 16 februari

Een groot probleem is de afrekencultuur die gaandeweg ons politieke systeem is binnengeslopen. Ik doel op het tegenwoordig veelvoorkomende verschijnsel om als er dingen fout gaan, met de wijsheid achteraf op zoek te gaan naar de schuldigen.

Prof. mr. L. F. M. Verhey, 17 februari

Als de gave der profetie stolt in een redenerende rechtzinnigheid en vervolgens in een filosoferende vrijzinnigheid, dan zijn we terug bij Erasmus. En deze geleerde zoog de kerk van binnenuit leeg.

Dr. C. A. van der Sluijs, 24 februari

Elke leraar moet beseffen dat er minstens een meter kennis nodig is om 1 centimeter te kunnen overdragen.

Drs. C. D. van Gammeren, 15 maart

Het enige wat de van God vervreemde mens nog rest, is het leven hier en nu. Dááraan klampen velen zich vast, en daarbij hoort „optimaal genieten” en het uitbannen van alle risico’s. Op déze, vlak naast elkaar opgerichte altaren -die van het geld en die van het eigen ik- worden nu zo onnoemelijk veel dierenoffers gebracht.

Ir. B. J. Van der Vlies, 24 maart

Het is niet de weerbarstigheid van de boeren die de hedendaagse ellende heeft veroorzaakt. Het is veeleer hun goed vertrouwen in het gevoerde beleid geweest.

Prof. B. Goudzwaard, 3 april

Wie de doopbelofte serieus neemt, ziet thuiszittende moeders niet als nutteloos arbeidspotentieel. Ze werken al, en hard ook.

Elbert Dijkgraaf, 4 april

Naast het bidden zonder ophouden, is er de opdracht om ook aan de regering en regeringspartijen en de bevolking te laten zien dat er een groep mensen in ons land is die zich verzet tegen de verruiming van de euthanasie en de zelfdoding. Dat willen wij doen tijdens een sobere, waardige bijeenkomst.

Drs. I. A. Kole, 7 april

Terwijl Nederland steeds meer wordt volgebouwd, wordt een cultureel en historisch leeg landschap gecreëerd.

Prof. dr. M. Kuipers, 10 april

Het gezag van de overheid mag ernstig zijn aangetast door de omstreden wetgeving, toch blijft het onze overheid. Nog altijd geldt dat we haar hebben te eerbiedigen, tenzij het christenen wordt verboden hun geloof te belijden.

Prof. dr. R. Kuiper, 28 april

Niet alleen op politici, maar op álle burgers rust de verantwoordelijkheid om de uitverkoop van onze beschaving te stoppen.

J. Marijnissen, 3 mei

Het is niet voldoende om één keer per jaar de Bevrijding te herdenken en stil te staan bij het grote goed dat vrijheid is. We moeten ons ook voortdurend realiseren dat vrijheid een risicovol project is en dat vrijheid niet alleen extern, maar vooral intern bedreigd wordt.

Prof. dr. A. C. Zijderveld, 5 mei

Er is toch wat aan de hand als steeds meer mensen verklaringen bij zich dragen waarop staat dat er op hen nooit en te nimmer euthanasie mag worden gepleegd.

Drs. J. A. E. Vermaat, 8 mei

Het is in onze samenleving op grond van de heersende leer nog goed mogelijk uiting te geven aan afkeuring van homoseksuele praktijken. Dit dient echter wel te gebeuren vanuit en onder verwijzing naar de richtlijnen die de Bijbel ons in dezen verstrekt.

Mr. A. Klaassen, 12 mei

Er is geen enkele reden om psychische afwijkingen wel en lichamelijke stoornissen niet aan demonische machten toe te schrijven.

Dr. André Aleman, 29 mei

We vermorsen veel ruimte door onderlinge concurrentie tussen gemeenten.

Drs. G. H. Hoefsloot, 31 mei

De kerkfusie tot één organiek lichaam is vandaag een prestigekwestie en niet langer een geloofszaak.

Ds. B. H. Weegink, 7 juni

Door het slecht schoonhouden van de openbare ruimte en het ongelimiteerde bijvoeren, zijn de steden vaak als een paradijs voor de rotsduiven.

Dick Stellingwerf, 13 juni

In een steeds internationalere en gefragmenteerdere samenleving heeft de ideologie die pleit voor het versterken van gemeenschappelijke waarden en normen een grotere kracht dan de ideologie die de norm van het individu tot uitgangspunt neemt.

Jan Peter Balkenende, 14 juni

Op de agenda van iedere kerkenraad in een gemeente die meer dan 600 leden telt zou mogen staan: bezinning op het tijdstip van splitsing.

Prof. J. W. Maris, 16 juni

De fulltime huisvrouw wordt gezien als een klapstoel, die uitgeklapt wordt als er een arbeidstekort is, maar weer wordt ingeklapt als de werkloosheid toeneemt.

Chr. Baggerman, 25 augustus

De magnetron bewijst goede diensten, maar wanneer is er nog tijd om samen uit de Bijbel te lezen, te bidden en samen te zingen?

Ds. W. Westland, 4 september

Het is voor de kerken in de toekomst van het grootste belang om de relatie met de universiteiten te koesteren en te bewaren. De theologie is de levensader van de kerk!

Prof. dr. W. Balke, 4 september

Het televisieapparaat straalt veel gevaar uit voor de psychische hygiëne van de Nederlandse bevolking.

Rabbijn mr. drs. R. Evers, 8 september

De energiebedrijven kunnen beter investeren in groene stroom die puur en echt is, in plaats van in dure spotjes die de consumenten moeten bewegen om zogenaamde groene stroom af te nemen.

Wouter Boonzaaijer, 12 september

Niet staten -zoals in de negentiende eeuw- of ideologieën -zoals in de twintigste eeuw- strijden om macht, maar politiek geformeerde, sterk bewapende religies.

Josef Joffe, 13 september

Het gebeuren in de Verenigde Staten is voor Amerika zelf, en trouwens voor de hele westerse samenleving, een oproep tot verootmoediging, een oproep om eerst het koninkrijk van God te zoeken.

Ds. P. de Vries, 18 september

Het ontbreekt Nederlandse politici niet aan mooie woorden waarmee zij uitdrukking geven aan papieren solidariteit met de Verenigde Staten. Maar zoals de oude wijsheid luidt: Dit soort offers prijst men niet met woorden, maar met daden.

Joshua Livestro, 22 september

Pas de volstrekte onderwerping aan de Goddelijke openbaring geeft de exegese echte vrijheid.

L. M. P. Scholten, 25 september

Men kan zich afvragen of het wel zo goed is dat de maatschappij wordt gedomineerd door de spelregels van slechts één deelterrein: de economie.

Drs. P. Cuyvers, 2 oktober

Wanneer een overheid het niet aandurft haar macht tegen onrecht te gebruiken, dan is ze niet waard te bestaan. Christenen worden opgeroepen te bidden voor de overheden. Deze zijn geroepen ervoor te zorgen dat wij en de hele mensheid een stil en gerust leven kunnen en mogen leiden.

Drs. J. J. Tigchelaar, 6 oktober

Een ware moslim kan nooit als agressor optreden.

G. Genc, 9 oktober

De waarheid over de situatie in het Midden-Oosten is dat het geen religieuze strijd is. Dat het geen ’heilige’ oorlog is. Het is een materialistisch, multicultureel, etnisch drama, en niets anders dan dat.

Abdullah R. F. Haselhoef, 10 oktober

De vergelijking die tussen de SGP en de Taliban gemaakt wordt, raakt kant noch wal.

Drs. J. W. van Berkum, 12 oktober

De taken die een leerkracht te doen heeft, kunnen over het algemeen goed uitgevoerd worden in de tijd die hun daarvoor ter beschikking staat.

M. K. Karels, 13 oktober

Het is van wezenlijk belang dat aan penitentiaire inrichtingen eigen geestelijk verzorgers verbonden zijn.

Frits Langeraar, 19 oktober

Laten we niet aan struisvogelpolitiek gaan doen en gewoon eerlijk met elkaar vaststellen: de werkdruk in het onderwijs is -onaanvaardbaar- hoog!

Bas Dubbeldam, 20 oktober

Producenten -ook agrariërs- en consumenten hebben dan ook alle reden om dankdag te houden. Om te danken én te bidden.

Jacob van Vliet, 30 november

Als er binnen en tussen landen tegenstellingen blijven in de mate waarin we ze nu kennen, zal er een voedingsbodem blijven voor terrorisme. Bommen zijn in die zin als een aspirientje tegen hoofdpijn. Als het aspirientje uitgewerkt is, komt de hoofdpijn weer op, tenzij de oorzaak van de hoofdpijn aangepakt wordt.

Ir. Jan Lock, 10 november

Boosheid op zichzelf is niet zondig. Hoe vaak lezen we niet in de Bijbel dat God Zelf ”vertoornd” is?

Jan Reitsma, 17 november

Een Palestijnse staat onder gewaarborgde voorwaarden voor Israël is de meest voor de hand liggende oplossing. Want zo kan het ook niet verder.

Dr. ir. J. van der Graaf, 4 december

Het wordt dringend tijd om de auto radicaal te ontwaarden en te herleiden tot wat hij is: een nuttig toestel, niets meer. Zoiets als een stofzuiger, een wasmachine of een strijkijzer: wie identificeert zich daar nu mee?

Prof. dr. K. Raes, 6 december

Wij moeten geen pleidooi voeren voor een Palestijnse staat. Als christenen hebben wij het morele recht verloren tot politieke uitspraken inzake Israël. We hebben daarentegen wel een geestelijke plicht om onze verbondenheid met Israël te tonen én om te spreken van de Zaligmaker Die gekomen is, de grote Vredevorst.

Ds. C. Sonnevelt, 11 december

Een inzetting van God is geen onderhandelingsmateriaal, en zeker het huwelijk niet.

Ds. R. van Kooten e.a., 11 december

Indien de Palestijnen nog een sprankje hoop willen hebben op een positieve toekomst, zullen bittere keuzes moeten worden gemaakt.

Cyril Widdershoven, 21 december

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer