Wild levert maatschappij miljoenen op
ARNHEM (ANP) – De aanwezigheid van wild in een natuurgebied levert de omliggende bedrijven en middenstand miljoenen op. Als er bijvoorbeeld op de Veluwe geen herten en wilde zwijnen zouden rondlopen, zou de toerisme- en recreatiesector minstens 102 miljoen euro per jaar aan inkomsten mislopen. Nu draaien de bedrijven samen een jaaromzet van bijna 700 miljoen euro.
Dat staat in het boek Wild van de Economie dat is samengesteld door Triple E, kenniscentrum voor natuur en economie. Triple E heeft voor de bekendste natuurgebieden in Nederland berekend wat de aanwezigheid van wild opbrengt. „Er wordt steeds vaker gesproken over de miljoenenschade die het wild veroorzaakt. Maar niemand weet of het genieten van wild ook iets oplevert”, aldus de schrijvers. Het boek wordt vrijdag gepresenteerd op een symposium over de economie van het wild in Roermond.
De onderzoekers hebben de baten berekend van wild dat mensen zouden kunnen zien, zoals herten, zwijnen, bevers, zeehonden en otters. Ze hebben daarvoor cijfers opgevraagd bij terreinbeheerders, ondernemers en gemeenten en toeristen ondervraagd over hun bestedingen. Ze concluderen dat de zeehonden in de Waddenzee na de Veluwe de meeste baten opbrengen: ruim 312 miljoen euro per jaar. De otters in natuurpark Weerribben-Wieden in Overijssel genereren 275 miljoen euro aan jaaromzet en de bevers, paarden en runderen in natuurontwikkelingsgebied Millingerwaard bij Nijmegen leveren 23 miljoen per jaar op.
In 2002 deed een verhaal de ronde dat er op de Veluwe een poema of een lynx gesignaleerd zou zijn. Het gerucht trok een grote stroom bezoekers naar de Ginkelse Heide bij Ede, die gezamenlijk 1,3 miljoen euro besteedden. Op basis van die cijfers berekenen de onderzoekers dat een serieus bericht dat er een wolf in Nederland zou zijn gesignaleerd, de plaatselijke ondernemers binnen zes dagen een kleine 1,5 miljoen zou opleveren.
Volgens de schrijvers van het boek draagt een natuurgebied met wild structureel bij aan de regionale economie. Natuurbescherming zou daarom volgens hen tevens economisch beleid moeten zijn. Want zelfs de landelijke overheid profiteert mee: die krijgt door het afgeven van jachtrechten aan plezierjagers jaarlijks 28 miljoen euro binnen.