Onrust / Paars en vree
Woelig. Zo valt de Haagse politiek momenteel wel te typeren. Eigenlijk hebben alle grote politieke partijen wel te maken met een crisis. De VVD het minst. De partij won de verkiezingen, maar de onderhandelingen met de PVV zijn niet naar de zin van de meer sociale liberalen. Oud-minister en oud-fractievoorzitter Voorhoeve zegde er zijn partijlidmaatschap voor op. Dat deed nog een handjevol liberalen, maar volgens partijleider Rutte is er geen sprake van grote onrust in de partij. De liberalen kregen er juist 1500 leden bij.
De PvdA heeft het ook niet gemakkelijk. De veelal linkse media schrijven er niet over, maar sinds de verkiezingen zitten de sociaaldemocraten wel met een kater. Ze dachten met de Amsterdamse burgemeester Cohen als lijsttrekker de verkiezingen te winnen. Met zijn vaderlijke uitstraling zou hij electorale winst brengen, de PvdA terugvoeren in het centrum van de macht en ten slotte premier worden.
Maar het is allemaal anders gelopen. Oppositiebanken staren de PvdA’ers aan. De partij worstelt met de strategie die ze moet volgen. En volgens de laatste opiniepeiling van De Hond laten de kiezers de partij massaal in de steek. De partij zou bij verkiezingen nu slechts 22 zetels halen. Dat is een verlies van acht ten opzichte van de werkelijke situatie.
Hoe het er met het CDA voorstaat, is overal breed uitgemeten. Onderhandelaar en fractievoorzitter Verhagen is er nog steeds van overtuigd dat hij zijn congres kan overtuigen door te laten zien wat het onderhandelingsresultaat met VVD en PVV is. Maar ondertussen neemt de onrust nog steeds toe. Dit weekend bracht CDA-senator Van de Beeten zijn bezwaren naar buiten.
Eind vorige week mengde ook minister Hirsch Ballin van Justitie zich in de discussie. Hij wil spreektijd op het partijcongres dat zich uitspreekt over een eventueel regeerakkoord. Hoogst ongebruikelijk voor een minister. Dus zit de kwestie de juridisch zwaargewicht blijkbaar heel hoog. Hij zou zich zorgen maken over de rechtsstaat als de PVV bij het landsbestuur wordt betrokken. De partij staat een woelig congres te wachten.
Paars en vree
Politieke aardverschuivingen hebben ook gevolgen voor de huisvesting in de gebouwen van de Tweede Kamer. Het CDA zit sinds het begin van de jaren negentig in het prachtig gerestaureerde en gedecoreerde voormalige ministerie van Justitie. Maar nu de fractie ongeveer is gehalveerd, is de huisvesting te ruim bemeten.
De leiding van de Tweede Kamer heeft daarom besloten dat ook D66 en GroenLinks hun intrek moeten nemen in het Justitiegebouw, dat integraal onderdeel is van het Tweede Kamercomplex.
Dat is natuurlijk voor iedereen even wennen. Daarom organiseerden CDA-Kamerlid Koopmans en zijn GroenLinkstegenspeler Van Gent vorige week een Justitieborrel. De Volkskrant mocht daar exclusief verslag van uitbrengen. Dat leverde natuurlijk de gebruikelijke plaatjes op van Kamerleden van verschillende politieke kleuren die samen het glas heffen.
CDA-Kamerlid Atsma erkent in het praatje bij het plaatje dat hij langer wakker lag van het feit dat hij zijn mooie statige werkkamer moest afstaan aan D66-leider Pechtold dan van de dramatische verkiezingsuitslag. „Sinds hij met napoleontische overwinningsdrang mijn kamer in bezit nam, krijg ik elke dag een uitnodiging voor een kop koffie. Maar ik heb gezegd dat ik alleen komt voor iets sterkers.”
Diezelfde napoleontische Pechtold zorgde tijdens de borrel wel voor de vrolijke nooit. Tot grote hilariteit van de aanwezigen sprak hij de wens uit dat de partijen „in paars en vree” in het Justitiegebouw mochten zitten.