VS gebruiken handel als vergelding
De Amerikaanse regering gebruikt de handel dezer dagen duidelijk als vergeldingswapen tegen landen die Washington volgens de regering-Bush niet voldoende gesteund hebben bij de invasie in Irak. Zo heeft de regering de ondertekening van een vrijhandelsverdrag met Chili, dat in de VN-Veiligheidsraad de kant van de critici koos, voorlopig uitgesteld.
Het vrijhandelsverdrag met Singapore daarentegen wordt begin mei ondertekend, nadat deze stadstaat het Amerikaans-Britse offensief openlijk steunde. „Het ziet ernaar uit dat de regering-Bush de handel gebruikt als vergeldingsmiddel tegen landen die de invasie van Irak niet steunden”, aldus Fred Bergsten, directeur van het Instituut voor Internationale Economie donderdag tijdens een conferentie in Washington.
Een duidelijk voorbeeld van dit Amerikaanse vergeldingsbeleid betreft de deelname aan de jaarlijkse internationale vliegshow in Parijs in juni. De Amerikanen stuurden daar vorig jaar elf vliegtuigen heen. Ditmaal zullen er maar zes te zien zijn. „Dit is de manier waarop het ministerie van Defensie z’n ongenoegen uit over het Franse beleid, nadat Parijs het verzet tegen het militaire offensief tegen Irak in de Veiligheidsraad coördineerde”, aldus vice-voorzitter Joel Johnson van de internationale afdeling van de Aerospace Industry Association, die de belangrijkste Amerikaanse vliegtuigproducenten vertegenwoordigt.
Het Pentagon stuurt dit jaar alleen lagere officieren naar Parijs, met als gevolg dat de belangrijkste Amerikaanse deelnemers waarschijnlijk kleinere vertegenwoordigingen sturen. „Dat biedt extra mogelijkheden voor onze internationale concurrentie, vooral de Europese en de Russische. Ik weet niet of Washington dat wel beseft”, aldus Johnson. „Het is merkwaardig dat Washington, dat internationaal weinig steun kreeg voor de invasie in Irak, nu z’n gram haalt bij internationale partners, maar het is helaas wel een realiteit”, aldus Bergsten. Eerder deze week werd bekend dat Washington zint op maatregelen om vooral Frankrijk te ’straffen’ voor de Franse oppositie tegen het Amerikaans-Britse offensief.