Marokkanen vaker verdacht
GOUDA/EDE – Marokkanen uit Gouda worden zes keer zo vaak verdacht van een misdrijf als autochtone Gouwenaars. Bovendien zijn ze drie keer zo vaak afhankelijk van een uitkering. In Ede zijn de schooluitvalcijfers twee keer zo hoog.
Dat bleek zaterdag uit een onderzoek in opdracht van het Samenwerkingsverband Aanpak Marokkaans-Nederlandse Risicojongeren, waarin het Rijk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en 22 gemeenten zitting hebben, waaronder Gouda, Ede, Utrecht en Zeist.
Van de Marokkaans-Nederlandse jongeren van 12 tot 17 jaar is 13,2 procent verdacht geweest van een delict. Bij de 18- tot 24-jarigen is dat percentage 14,3. Onder de groep 25- tot 44-jarige Marokkaanse Nederlanders is het percentage verdachten 5,5. Dat is aanzienlijk lager dan onder de Marokkaans-Nederlandse minderjarigen. Het verschil in het percentage verdachten tussen de eerste en de tweede generatie Marokkaanse Nederlanders lijkt groot. Van de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders is 4,1 procent verdacht geweest, van de tweede generatie 13,3 procent.
Van de gehele bevolking van 12 jaar en ouder die per 1 januari 2009 in Gouda woonde, is in de periode van 2005 tot 2009 bijna 6 procent minimaal één keer in aanraking gekomen met de politie. Onder Marokkaanse Nederlanders ligt dit op 18,9 procent. Van de Marokkaans-Nederlandse mannen van 12 tot 24 jaar kwam in de periode van 2005 tot 2009 47,4 procent één of meer keer in aanraking met de politie. Het gemiddelde onder de Gouwenaars is 17,7 procent.
In vergelijking met de andere groepen komen onder de Marokkaans-Nederlandse bevolking gewelds- en vermogensdelicten opvallend veel voor.
Marokkaanse jongeren plegen meer dan tien keer zo veel geweldsmisdrijven. Het aantal vermogensdelicten en delicten op het gebied van de openbare orde is bijna zeven keer zo hoog als onder de autochtone bevolking.
Van de Marokkaanse Nederlanders van 55 jaar of ouder ontvangt 23,3 procent een uitkering. Het gemiddelde onder Nederlanders is 3,9 procent.
Ook in de gemeente Ede worden relatief meer Marokkaanse jongeren verdacht. Ze hebben verder drie keer vaker dan gemiddeld geen baan en verlaten bovendien twee keer vaker vroegtijdig hun school.
Ook Zeist en Den Bosch kampen met dit probleem, tegen de landelijke trend. Het gemiddelde onderwijsniveau van Marokkaanse jongeren is de afgelopen vijf jaar juist flink gestegen. Schooluitval geldt als belangrijke stap richting crimineel gedrag.
Desondanks zijn jonge Marokkanen nog relatief vaak werkloos; in Leiden, Ede en Nijmegen zelfs drie keer zo vaak.
De gemeente Ede liet in een reactie weten dat nu duidelijk is dat de aanpak van risicojongeren volop moet doorgaan. Het dichtdraaien van de geldkraan voor deze groep door een nieuw kabinet, zou een slecht besluit zijn, aldus het college.
Opvallend is dat de cijfers per gemeente sterk uiteenlopen. In Eindhoven ligt het percentage van misdrijf verdachte Marokkanen een stuk lager: 5,8 procent.