„Rwanda gebruikt Nederland in genocide-zaak”
DEN HAAG (ANP) – Nederland laat zich in de genocidezaak tegen Yvonne N. gebruiken door het regime in Rwanda. Dat concludeerde advocaat Victor Koppe van N. maandag voor de rechtbank in Den Haag.
„Een regime dat inderdaad de laatste jaren door mensenrechtenorganisaties steeds meer wordt bekritiseerd”, meent Koppe. „Dat wil opponenten op deze manier uitschakelen.”
De vrouw ontkent zelf elke betrokkenheid bij volkerenmoord of moord in Rwanda. Voor het eerst na haar aanhouding is ze in het openbaar voor de rechter verschenen. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld, omdat het onderzoek nog niet klaar is. De rechtbank kijkt maandag vooral of het voorarrest van de vrouw moet worden verlengd.
De nationale recherche arresteerde Yvonne N. in juni in het Limburgse Reuver. Ze kwam in 1998 naar Nederland om met haar gezin te worden herenigd. Sinds 2004 heeft ze de Nederlandse nationaliteit.
In 1994 werden in Rwanda in honderd dagen meer dan 800.000 Tutsi’s en Hutu-tegenstanders van het toenmalige regime vermoord. De volkerenmoord werd uitgelokt, aangewakkerd en mogelijk gemaakt door de toenmalige politieke, militaire en zakelijke elite.
„Yvonne N. is juist zelf slachtoffer van de verschrikkelijke burgeroorlog in Rwanda”, vindt haar advocaat. „Grootschalige misdrijven waarbij mijn cliënte 25 familieleden heeft verloren en die haar en haar gezin uiteindelijk hebben doen vluchten naar Nederland.”
Volgens Koppe zijn er verschillende getuigen die zijn cliënte goed kennen en die zeggen dat N. zich nooit met volkerenmoord heeft beziggehouden. Ze heeft juist Tutsi’s van de dood gered, verklaren ze.
De aanklagers constateren dat veel getuigen wel een dominante rol schetsen van Yvonne N. bij de volkerenmoord in haar toenmalige woonplaats, de Rwandese hoofdstad Kigali. „Ze gaf opdrachten aan milities jongeren om Tutsi’s in de stad op te sporen en te vermoorden.”
Dat gebeurde onder meer met knuppels, stokken en vuurwapens, stelt justitie. De aanklagers overwegen Yvonne N. ook nog te gaan vervolgen voor oorlogsmisdaden.
Koppe benadrukte dat inmiddels is gebleken dat de waarnemingen van de opgevoerde ooggetuigen ‘gebrekkig’ zijn geweest. „De meeste getuigen kunnen niet uit eigen waarneming verklaren. Ze praten elkaar alleen maar na.”
De rechtbank beslist later of N. in voorarrest blijft zitten.