„Documentaire Rijssen niet realistisch”
RIJSSEN – De documentaire ”Rijssens stille oorlog” zet een beeld neer van de Overijsselse gemeenschap dat ver van de werkelijkheid ligt.
Dat vindt oud-burgemeester van Rijssen-Holten B. Koelewijn. „De documentairemaker lijkt de veronderstelling te hebben dat islam en de christelijke religie te verenigen zijn en wil in de plaatselijke samenleving van Rijssen daarvan voorbeelden zien”, aldus Koelewijn.
„Het lijkt mij een onmogelijke opdracht die de filmmaker zichzelf heeft opgelegd. Beide religies zijn in de kern totaal onverenigbaar. Dat wil echter niet zeggen dat aanhangers van de verschillende religies niet met elkaar om kunnen gaan.
Rijssen is rijk voorzien van kerkelijke gemeenschappen die tot op zekere hoogte ook invloed uitoefenen op groepsvorming.
Tegelijk geldt dat inwoners zonder onderscheid aan tal van sportieve en culturele activiteiten deelnemen.”
Koelewijn vindt het kwalijk dat de film de suggestie wekt dat mensen in het openbare leven worden buitengesloten omdat zij een bepaalde overtuiging aanhangen.
„Daar heb ik in Rijssen weinig van gemerkt. Ik heb er diverse keren naar gevraagd in mijn contacten met zowel jongeren als ouderen van de Turkse gemeenschap. Mijn indruk is dat zij zich gelukkig voelen in Rijssen.”
De titel van de film vindt Koelewijn „veel te ver gaan. De verhouding tussen de Turkse en de orthodox-christelijke gemeenschap heeft meer weg van ”niet met elkaar bemoeien” dan ”oorlog”.
De oud-burgemeester van de Overijsselse gemeente weet zich nog te herinneren dat hij in Rijssen geen enkele moeite had om zowel jonge moslims als jonge reformatorische christenen bij elkaar te krijgen om samen in het gemeentehuis te praten over de film ”Fitna” van PVV-leider Wilders.