AFM doet minder voorkenniszaken
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vorig jaar weer minder onderzoeken gedaan naar handel met voorwetenschap. In totaal bekeek de beurstoezichthouder 26 mogelijke gevallen, eenderde minder dan in 2001 en de helft van het aantal in 1999.
Het aantal aangiftes bij justitie van deze overtreding bleef gelijk. De AFM droeg twaalf zaken aan bij het openbaar ministerie.
Dat blijkt uit het jaarverslag van de AFM, dat donderdag is gepubliceerd. De financiële toezichthouder kiest er al langer voor minder vaak een onderzoek te beginnen, maar dan wel dieper te graven. Bovendien waren de koersen in 2002 erg beweeglijk, waardoor afwijkende ontwikkelingen moeilijker te zien waren, verklaarde AFM-bestuurslid J. Kaptein donderdag de daling van het aantal onderzoeken.
Hij ontkende dat de stagnerende afhandeling van de aangiftes door justitie de reden was voor het dalende onderzoeken. De rechtszaak tegen oud-Philips-topman Cor Boonstra is de eerste voorkenniszaak sinds meer dan een jaar die voor de rechter kwam. Volgens Kaptein blijft het „frustrerend” maar is het buiten zijn macht om daar iets aan te doen. De AFM heeft in 2002 wel afspraken gemaakt met het OM. „Maar we hebben niet afgesproken hoeveel zaken dit jaar zullen worden afgehandeld.”
Behalve de aangiftes tegen handel met voorkennis meldde de AFM ook twee gevallen van te late belangenmeldingen bij justitie. Bedrijven moeten aandelenbelangen van minimaal 5 procent in andere beursgenoteerde ondernemingen bij de AFM bekendmaken, zo snel mogelijk na de verwerving van de aandelen. Vaak is er slordigheid in het spel en doet de AFM de vergeten melding af met hooguit een boete.
„In deze gevallen denken wij dat het om opzet gaat”, verklaarde AFM-voorzitter A. Docters van Leeuwen de aangifte. Samen met negen „overige” zaken kwam het aantal aangiftes bij het OM daarmee op 23, net zoveel als een jaar eerder. De AFM legde minder boetes op. In totaal deelde de toezichthouder dertien van deze geldstraffen uit. Dat waren er in 2001 nog twintig.
De grote onrust over aandelenleaseproducten heeft de AFM veel tijd gekost. De toezichthouder had het vorig jaar zelfs zo druk met incidenten rond de met geleend geld gekochte aandelen, dat maar driekwart van de rest van het geplande werk is uitgevoerd. In totaal kreeg de AFM 8000 klachten over Legio Lease van Dexia en gelijksoortige producten.
Het onderzoek naar Legio en andere aanbieders van effectenlease is al sinds het najaar van 2002 klaar. Het rapport is volgens de AFM echter nog steeds in „een fase van hoor en wederhoor” waarbij meerdere instellingen mogen reageren op de bevindingen van de toezichthouder. „Dit moet heel zorgvuldig gebeuren, er staat veel op het spel”, zo verklaarde AFM-bestuurder P. Koster de lange duur van het onderzoek.