Minister: Merck wil Organon goed afhandelen
DEN HAAG (ANP) – Het Amerikaanse farmaciebedrijf Merck is bereid om mee te werken aan een „goede afhandeling van de kwestie Organon”. Dat heeft demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) woensdag gezegd na een gesprek met de top van Merck in de Amerikaans staat New Yersey.
Eerder dit jaar besloot Merck de onderzoeksafdelingen van Organon, dat nu MSD heet, te verplaatsen uit Nederland. Dat zou ten koste gaan van 2175 van de 4500 banen. Maar begin deze maand werd de beslissing uitgesteld mede omdat er interesse zou zijn voor de activiteiten.
Merck wil de komende maanden met geïnteresseerden praten. Het bedrijf is volgens Van der Hoeven bereid mee denken over een „langetermijnoplossing”. Dat zou kunnen betekenen dat het concern zich dan „economisch committeert aan een doorstart” en geld wil steken in een te bouwen wetenschapscampus, aldus de minister.
De plannen bieden volgens de minister geen „garantie op de totale werkgelegenheid”. Zij wees erop dat een „herstructurering” van de Nederlandse activiteiten nog steeds nodig is. Hoeveel banen eventueel behouden kunnen blijven na een doorstart, kon zij niet zeggen.
De plannen van Merck leidden in Oss, waar het voormalige Organon is gevestigd, tot veel verzet. Personeel van het bedrijf dreigde met een procedure tegen het voorgenomen massaontslag bij de Ondernemingskamer. Partijen in de Tweede Kamer wilden horen van Van der Hoeven of ze nog iets aan de situatie kan veranderen.
Van der Hoeven zei ongeveer een uur te hebben gesproken met de leiding van Merck, onder wie topman Richard Clark. Als het Amerikaanse bedrijf zich verbindt aan afspraken over een wetenschapscampus in Oss, dan verlangt het concern ook handreikingen van Nederland. Het zou dan gaan om inspanningen en investeringen door provincies en door de rijksoverheid.
Een eerder gestelde deadline om te zien of er voor 31 december oplossingen kunnen komen voor Organon, blijft staan, aldus de minister.