Economie

EU-parlement akkoord met financieel toezicht

STRAATSBURG (ANP) – Het Europees Parlement heeft woensdag met een ruime meerderheid het licht definitief op groen gezet voor de komst van drie financiële waakhonden in de Europese Unie. Er komt een toezichthouder voor banken, voor de verzekerings- en pensioensector en voor de effectenbeurzen.

22 September 2010 13:16Gewijzigd op 14 November 2020 11:51

Begin deze maand bereikten het Europarlement en de 27 EU-landen hierover al een akkoord achter gesloten deuren. Het parlement wist daarbij een strengere aanpak te bedingen dan de regeringen van de lidstaten aanvankelijk voor ogen stond.

De nieuwe opzet, die per 1 januari volgend jaar van start gaat, moet een herhaling van de financiële crisis voorkomen. De waakhonden kunnen ingrijpen als banken of andere instellingen in problemen dreigen te komen, al kunnen ze nationale toezichthouders niet helemaal buiten spel zetten. Ook komt er nog een orgaan dat de risico’s voor de langere termijn in de Europese economie in de gaten houdt.

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool sprak woensdag over een grote stap voorwaarts, „maar er is geen tijd om tevreden achterover te leunen”. Zij pleitte voor verder toezicht op de Europese financiële instellingen en markten. „Het huis is nog niet af.”

Het CDA wil meer transparantie en zekerheden bij de handel in financiële producten. „Eerder dit jaar zagen we dat het gokken op andermans faillissement de problemen tijdens de Griekse schuldencrisis aanzienlijk hebben vergroot. Risicovolle handel moet daarom aan banden worden gelegd”, aldus Wortmann-Kool.

De Europese toezichthouders kunnen onder meer knopen doorhakken bij meningsverschillen tussen lidstaten en in tijden van crisis. Ook wordt het mogelijk de handel in risicovolle producten tijdelijk stil te leggen.

Volgens PvdA-Europarlementariër Thijs Berman moeten de instanties „nog tanden krijgen waar zelfs de meest agressieve handelaar bang van wordt”. Hij pleit voor nieuwe bevoegdheden voor de Europese toezichthouder voor markten en effecten om gezamenlijke acties van financiële instellingen met als doel een land of een bedrijf kapot te maken, „keihard af te straffen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer