Binnenland

„Fusie Krimpenerwaard moet”

DEN HAAG – Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland blijven bij de keuze om de gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouder­kerk, Schoonhoven en Vlist samen te voegen tot de nieuwe gemeente Krimpenerwaard. Krimpen aan den IJssel kan zelfstandig blijven.

Van onze correspondent
22 September 2010 08:31Gewijzigd op 14 November 2020 11:51
Polder. Foto ANP
Polder. Foto ANP

Dit staat in het Voorstel Her­indelingsadvies Krimpenerwaard, dat GS dinsdag hebben vastgesteld. Volgens gedeputeerde Van Engelshoven-Huls krijgen de inwoners van de Krimpenerwaard met de samenvoeging van de vijf gemeenten één sterke, groene en vitale gemeente.

Volgens GS kan de nieuwe gemeente Krimpenerwaard de belangen van het hele gebied beter behartigen. Dat komt door een afname van het aantal afstemmings­problemen en de bestuurlijke drukte en het ontstaan van een minder kwetsbare ambtelijke organisatie. Door de moderne dienstverleningsmogelijkheden hoeven de afstanden tussen de gemeenschappen volgens GS geen probleem te zijn.

Particulieren, bedrijven en maatschappelijke organisaties dienden bij GS in totaal 1451 bezwaren in tegen het herindelingsplan. De meeste daarvan gaan over de betrokkenheid van Nederlek, Vlist en Bergambacht bij de samenvoeging. Vaak gehoorde argumenten zijn dat een herindeling financieel nadelig is, dat de afstand tussen inwoners en bestuur groter wordt en dat voorzieningen verdwijnen.

De raden van de zes gemeenten reageerden al eerder op het voorstel. Krimpen aan den IJssel en Nederlek willen zelfstandig blijven, Schoonhoven, Ouderkerk en Vlist willen één zogeheten K5-gemeente, terwijl Berg­ambacht voorwaarden stelt aan een fusie, zoals het vergroten van maatschappelijk draagvlak en het versterken van de bestuurskracht.

Provinciale Staten besluiten uiterlijk op 12 november over het voorstel. De samenvoeging zou op 1 januari 2013 een feit moeten zijn.

De gemeenteraad van Neder­lek reageerde gisteravond gelaten op het nieuws. De fracties besloten unaniem tot de laatste snik te blijven vechten voor behoud van zelfstandigheid.

De gemeente onderzoekt hoe de buurgemeenten tegenover samen­werking staan na een herindeling zonder Neder­lek. Voor een krachtenbundeling voert de gemeente gesprekken met Bussum en Goedereede, die zich net als Nederlek verzetten tegen een herindeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer