Buitenland

Verkiezingen Afghanistan frauduleus verlopen

KABUL (ANP/DPA/AFP) – De verkiezingen in Afghanistan zijn frauduleus verlopen. Dat stelt de organisatie FEFA, die zaterdag 7000 medewerkers had ingezet als waarnemer tijdens de verkiezingen. Zo zijn in veel stembureaus stemmen vervalst, kregen minderjarigen stemformulieren en hebben kiezers meerdere keren gestemd.

21 September 2010 06:49Gewijzigd op 14 November 2020 11:50
Foto EPA
Foto EPA

FEFA maakt zich ernstige zorgen over de kwaliteit van de verkiezingen. Zo zouden regionale machthebbers en hun aanhang kiezers hebben bedreigd en zo de verkiezingsuitslag hebben beïnvloed. FEFA registreerde 276 geweldsincidenten zaterdag. De regering registreerde er 305 en de internationale troepenmacht ISAF meer dan vierhonderd.

Op de verkiezingsdag voor de Wolesi Jirga, de Afghaanse Tweede Kamer, kwamen zeker zeventien en mogelijk zelfs 22 mensen om het leven door geweld.

Bij de klachtencommissie zijn tot dusver 702 klachten binnengekomen. De commissie zegt dat het aantal nog aanzienlijk kan stijgen voordat de klachtentermijn dinsdagmiddag om 16 uur (lokale tijd) verstrijkt.

De kiesraad heeft in een verklaring gezegd dat enige fraude onvermijdelijk is. De raad stelde dat het volledig meewerkt met de klachtencommissie om het effect van de fraude zo veel mogelijk te beperken. Afghanistan is een van de corruptste landen ter wereld. De onregelmatigheden waren al verwacht na de presidentsverkiezingen vorig jaar. Daarbij waren een miljoen stemmen geannuleerd wegens fraude.

Bij de verkiezingen van zondag streden 2500 kandidaten om 249 zetels in de Tweede Kamer van het parlement, de Wolesi Jirga. De eerste cijfers duidden erop dat vier miljoen mensen hebben gestemd. Dat betekent een opkomst van 40 procent in het gebied waar stembureaus open waren. Van de 5355 stembureaus waren er ongeveer 1200 niet geopend wegens onveiligheid. Bij de presidentsverkiezingen vorig jaar was de opkomst 38,8 procent.

De Amerikaanse regering prees Afghanistan voor het gedrag bij de verkiezingen. „We geloven dat het Afghaanse volk trots kan zijn dat miljoenen dappere mannen en vrouwen naar de stembureaus zijn gegaan en daarmee hun democratisch recht hebben uitgeoefend, ondanks herhaalde dreiging en intimidatie van de Taliban.”

De Taliban zeiden dat ze de verkiezingen voldoende hadden ontregeld om die „te doen mislukken”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer