„Italië redde Gaddafi het leven”
De Italiaanse premier Bettino Craxi zou Gaddafi in 1986 hebben gewaarschuwd voor een Amerikaans bombardement op zijn hoofdkwartier in Tripoli.
Dat zegt de Italiaanse parlementariër Cesare Marini in het kwaliteitsdagblad Il Riformista.
De Amerikanen wilden Gaddafi aanpakken wegens zijn betrokkenheid bij een bomaanslag in Berlijn. Ze vroegen de Italiaanse regeringsleider toestemming voor het gebruik van een militaire basis voor een aanval op Libië. Dat weigerde Craxi, die zoals de meeste Italiaanse premiers goede betrekkingen onderhield met de Arabische wereld.
De regeringsleider zou echter via een informeel kanaal Gaddafi hebben ingelicht over de ophanden zijnde aanval. „Gaddafi had maar een paar minuten tijd om zich uit de voeten te maken”, vertelt Marini, die destijds een hoge functie in de (socialistische) partij van Craxi had.
Bij de Amerikaanse aanval op 15 april 1986 kwamen tientallen mensen om, maar bijna de gehele familie Gaddafi redde zich het leven. Een (geadopteerd) dochtertje van Gaddafi liet wel het leven. Als antwoord schoot Libië twee raketten af richting het eiland Lampedusa, die echter in de Middellandse Zee verdwenen.
„Dat was een manier om de Italiaanse vrienden te dekken”, meent Marini. De Verenigde Staten zouden hoe dan ook hebben afgeweten van het ’dubbelspel’ van Craxi. Tien jaar later week Craxi uit naar Tunesië, toen de grond wegens corruptieschandalen te heet werd onder zijn voeten. In 2000 overleed hij daar na een lang ziekbed op 65-jarige leeftijd aan diabetes. Volgens Marini weigerden de Verenigde Staten Craxi toegang tot hun land voor gespecialiseerde ziekenhuisbehandeling. Waarom Marini pas 17 jaar na dato met zijn onthullingen komt, is onbekend.