Scenario Crucell anders dan bij MSD
LEIDEN – Opnieuw komt naar alle waarschijnlijkheid een kennisintensief Nederlands bedrijf –het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell– in Amerikaanse handen. Nederland hoeft niet bang te zijn voor een vergelijkbaar scenario als bij MSD, het voormalige Organon, zeggen kenners.
Eerder dit jaar bleek dat naar verwachting 2175 hoogopgeleide medewerkers van dat bedrijf op straat komen te staan door een bezuinigingsmaatregel van MSD.
Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen zijn Organon en Crucell tot op zekere hoogte vergelijkbaar. „Het zijn beide kennisintensieve bedrijven in de farmaceutische sector.”
Het belangrijke verschil tussen de twee is volgens de marktvorser dat Crucell gespecialiseerde kennis in huis heeft over genetische technologie die niet makkelijk over te plaatsen is naar het buitenland. Voor het voormalige Organon geldt dat het een van de drie kenniscentra van MSD is. De druk op grote farmaceutische bedrijven om te bezuinigen, leidde tot de maatregel.
„De laatste jaren zijn er geen grote kaskrakers geweest onder de medicijnen. Daardoor zijn de grote farmaceuten gedwongen tot kostenreductie om toch de winst op peil te houden”, aldus Muller. „De farmaceuten hopen door overname van biotechnologiebedrijven als Crucell met ver ontwikkelde producten toch nieuwe medicijnen op de markt te kunnen brengen. Hier gaat dus wel geld naartoe.”
De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J) wil een bod uitbrengen op Crucell, zo werd gisteren bekend. Volgens de plannen gaat Crucell de activiteiten van J&J leiden op vaccingebied. Het Amerikaanse bedrijf is nu nog niet actief in dit segment.
„Crucell heeft behalve de griepvaccins waar ze nu mee bezig zijn, nog meer vaccinpijlen op de boog”, aldus Muller. De vaccinmarkt is een belangrijke groeimarkt wereldwijd, waar tientallen miljarden in omgaan.
Ook directeur Nettie Buitelaar van de Bio Science Park Foundation in Leiden is niet bang dat door de overname van Crucell banen verloren zullen gaan in de regio. „Het zou onverstandig zijn als ze de activiteiten van Crucell verplaatsen, want dan zouden ze de innovativiteit ook kwijtraken.”
Buitelaar kent andere voorbeelden van bedrijven in het Biosciencepark die door J&J zijn overgenomen. „Ook zij mogen van J&J hun gang blijven gaan en doorgroeien.” De structuur van J&J is er ook op ingericht dat overgenomen bedrijven min of meer zelfstandig blijven opereren binnen het concern.
Crucell is inmiddels in vergevorderde onderhandelingen over het bod van 24,75 euro per aandeel, zo maakte het gisteren bekend. Johnson & Johnson heeft op dit moment al 17,9 procent van de aandelen Crucell in bezit. Het bod waardeert het resterende deel van het Nederlandse bedrijf op 1,75 miljard euro, en heel Crucell op 2,13 miljard euro.
Een grootaandeelhouder van Crucell noemde het bod gisteren mager. Grootaandeelhouder Van Herk Holdings, met een belang van 9,6 procent, hield gisteren echter een slag om de arm. Directeur Gertjan van der Baan noemde het bod „mager en te vroeg.” De markt zou Crucell onderwaarderen.