Consument

Mariëlle kookt mannenstamp

Mijn man houdt van koken. Zegt-ie. Hij kookt elk weekend een keer. Beloofde-ie. In de praktijk komt er van zijn plannen weinig terecht.

17 September 2010 20:18Gewijzigd op 14 November 2020 11:49

Als hij achter de pannen staat (dat is dus zeer zelden) ziet het er ongeveer zo uit. Ik kom thuis (als ik niet weg ben, kookt hij niet) en zwaai de keukendeur open. „Er klopt helemaal niets van dit recept!” roept hij. „Twee eetlepels basilicum, hoe kan dat nou? Die blaadjes passen niet op een lepel. En bij de ingrediënten staat helemaal geen sla, terwijl hier staat dat je sla bij de ovenschotel moet serveren.” – „Schat, „babyleaves” staat hier, da’s ook sla. Kleine blaadjes sla.” – „Waarom zéggen ze dat dan niet gewoon! (mopper mopper)”

Hij duwt het papier met de bereidingswijze onder m’n neus. Dit is hét bewijs dat recepten over het algemeen beroerd zijn geschreven, vindt hij. Overal staan krassen en strepen. Heel veel uitroeptekens ook. „Twintig minuten”, de tijdsduur, is dik onderstreept. Een pijl naar beneden, daar schreef hij: „zestig minuten!” Bij „bouten” staat een vraagteken. Want die waren toch al gemengd met van alles en nog wat, dus hoe kun je dan alleen de bouten in de oven schuiven? Even verderop een forse haal onder „2 eetlepels citroensap”. Eronder gekalkt: „is toch op?!” Ik grinnik. Hij heeft al het citroensap over de kip gegooid. „Flútrecept”, hoor ik naast me. „Ik dóé het niet meer.”

Zei-ie. Maar onlangs was hier een triomf. Hij kookte stoere andijviestamppot en geïnspireerd door een nogal knoflokig gerecht dat we kort daarvoor bij vrienden aten, perste hij vijf tenen knoflook leeg boven de puree. Minstens. Het resultaat was, mits je geen knoflookvrees hebt, erg geslaagd. En de mooiste bijkomstigheid: na dit succes heeft hij het kookplezier –in elk geval tot op heden– hervonden.

Ingrediënten (drie à vier personen)

l 1,5 kg kruimige aardappelen (geschild)

l 500 g andijvie (fijn gesneden en gewassen)

l 250 g spekreepjes

l 5 teentjes knoflook (geperst)

l 1 dl melk

l klontje boter

l evt. scheut azijn

l evt. zongedroogde tomaten en pijnboompitten

Bereiding

Snijd de aardappels in gelijke stukken en kook ze gaar in ongeveer 25 minuten. Voeg eventueel zout naar smaak toe. Bak de spekreepjes uit in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg op het laatst de knoflook toe. Warm, als de aardappels gaar zijn, de melk op in een pannetje. Voeg de hete melk en de boter toe aan de aardappels en stamp met een pureestamper tot een egale massa. Voeg eventueel een scheutje azijn toe. Meng tot slot de spekjes en het vet door de stamppot. Meer bite? Meng er wat zongedroogde tomaatjes door en bestrooi met geroosterde pijnboompitjes.

Reageren aan scibent? marielle@refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer