„Veel dijken in toekomst niet veilig”
DEN HAAG (ANP) – Ongeveer 800 kilometer dijk in Nederland moet worden aangepast om op de lange termijn weerstand te kunnen blijven bieden tegen het water. Het Rijk moet hiervoor geld vrijmaken. Dat heeft de Unie van Waterschappen (UvW) vrijdag gemeld.
Alle waterschappen zijn momenteel bezig met een dijkkeuring die iedere vijf jaar plaatsvindt. Het grootste deel van het onderzoek is inmiddels afgerond. Hieruit bleek dat de dijken op dit moment veilig zijn, maar dat een deel dus niet voldoet aan de eisen die gelden om in veranderde omstandigheden ook weerstand te kunnen bieden aan rivier- en zeewater.
Door bodemdaling, hogere waterstanden, grotere golven en meer wind wordt meer van de dijken gevraagd dan toen ze ontworpen werden, aldus de UvW. De 800 kilometer dijk ligt overigens verspreid door Nederland. Mogelijke aanpassingen zijn het asfalteren van een dijk die nu bedekt is met gras.
Zo blijkt uit het onderzoek dat ongeveer twee kilometer dijk in het gebied van Waterschap Vallei & Eem niet in orde is, zo meldt het waterschap. Sommige delen van de dijk zijn te laag, op een ander deel voldoet de grasmat niet.
In Nederland ligt ongeveer 3500 kilometer aan ‘primaire waterkeringen’, dat zijn dijken die beschermen tegen het zeewater en het water uit de grote rivieren. Ze worden beheerd door de waterschappen en Rijkswaterstaat. De waterschappen onderhouden daarnaast nog 11.000 kilometer aan overige dijken en kaden.