Betoverende tulp
Al eeuwenlang weet de tulp mensen te betoveren. Iemand die compleet in de ban raakte van de tulp was bijvoorbeeld Ottomaanse sultan Ahmed III, die regeerde aan het begin van de achttiende eeuw, ook wel de tulpentijd genoemd.
Hij importeerde miljoenen bollen voor zijn tuinen. Maar zijn passie leidde tot zijn ondergang, want zijn onderdanen kwamen in opstand vanwege de gigantische bedragen die hij jaarlijks uitgaf voor zijn tulpenfestijnen. Zo kwam er een gewelddadig einde aan de tulpengekte in het Ottomaanse rijk.
In ”De geschiedenis van de tulp” laat Ron van Dongen zien hoe mensen de eeuwen door gepassioneerd raakten door deze bijzondere bloem. In 1050 werd de tulp al verheerlijkt in Perzië. In de zeventiende eeuw ontstond er in Nederland een tulpengekte. Rijk en arm stortte zich in de tulpenspeculatie, wat leidde tot extreme prijzen. Tot in 1637 de zeepbel uiteenspatte.
Bij elke eeuw is een tijdsbalk opgenomen waarin de diverse gebeurtenissen zijn beschreven. Met uitzondering van de inleiding van deskundige Anna Pavord bevat het boek vooral korte stukjes tekst, waarin de geschiedenis anekdotisch wordt beschreven. Deze worden afgewisseld met afbeeldingen van kledingstukken, kleden, serviesgoed, tekeningen en schilderijen en allerlei objecten waarop de tulp is afgebeeld, variërend van een Turks bordje uit circa 1560 tot 1600 tot aan een ‘tulpenring’ uit 2003.
Het grootste deel van het lijvige boekwerk is gevuld met foto’s van Ron van Dongen. Met name hieraan ontleent het boek zijn waarde. De stuk voor stuk schitterende platen zijn in één woord betoverend. Ze laten de tulp bijna nog mooier zijn dan hij van zichzelf al is.
De geschiedenis van de tulp, door Ron van Dongen; uitg. Fontaine, ’s-Graveland; ISBN 978 94 6054 073 8; 240 blz.; € 49,95.