CGO-opleiding voor godsdienstleraar blijft bestaan
UTRECHT – De Gereformeerde Gemeenten houden de tweedegraadsopleiding voor godsdienstleraar, verzorgd door de Cursus Godsdienstonderwijs (CGO), in stand. Ook de opleiding voor pastoraal werker op dat niveau blijft bestaan.
Dat heeft de synode van de Gereformeerde Gemeenten donderdagmiddag in Utrecht besloten. De vraag over voortzetting lag voor nu de CGO met onderhandelingen over de opleiding bezig is.
Onder de afgevaardigden leefde breed het besef dat het belangrijk is om als kerk een eigen hbo-opleiding voor godsdienstleraar te hebben, vanwege de grote vraag daarnaar vanuit het reformatorisch onderwijs. Ds. G. J. van Aalst (Klaaswaal): „Laten we houden wat we hebben met inachtneming van alle zorgen die er kunnen zijn.”
Ds. Clements (Gouda): „Veel kerken, kleiner dan die van ons, hebben een eerstegraadsopleiding. Laten we de CGO-opleiding, waar ds. Kersten wordt bestudeerd en niet Schriftkritisch aan Bijbelonderzoek wordt gedaan, in stand houden”, aldus de predikant, die meer aandacht voor de „oude geschriften” vroeg.
Enkele afgevaardigden spraken hun teleurstelling uit over de koers van enkele cursisten na afronding van de studie. De voorzitter van het bestuur van de CGO, ds. B. van der Heiden, benadrukte dat de CGO „volop een Gereformeerde Gemeentenopleiding is.”
In de synode ontstond een uitvoerige discussie over de opleiding van pastoraal werkers op hbo-niveau en hoe die zich verhoudt tot de positie van kerkelijk pastoraal werkers. Een commissie van de synode buigt zich over de principiële, kerkordelijke en arbeidsrechtelijke positie van kerkelijk pastoraal werkers, zo was woensdagavond al besproken.
Bij de lerarenopleiding van de CGO wordt op een paar terreinen –praktische vakken, zoals didactiek– voortgaande samenwerking gezocht met Driestar Hogeschool in Gouda. In de vergadering in januari spreekt de synode verder over de samenwerking met Driestar Hogeschool.
Donderdagmiddag en -avond sprak de synode over het rapport van het deputaatschap kerkrecht en het deputaatschap buitenlandse kerken. Daarbij kwamen kort de ontwikkelingen in de gemeenten en op de scholen in Randburg (Zuid-Afrika), Carterton (Nieuw-Zeeland) en in de zustergemeenten in Noord-Amerika ter sprake. Verschillende synodeleden vroegen aandacht voor de geïsoleerde positie van de gemeente in Nieuw- Zeeland en haar predikant, ds. A. T. Vergunst.
Naast 13 en 14 oktober heeft het moderamen 26 en 27 januari als vergaderdagen gereserveerd.
Voorzitter ds. J. J van Eckeveld opende Donderdagochtend de tweede vergaderdag met een korte overdenking over Psalm 121:1 en 2.