Economie

Drie jaar cel geëist tegen ex-havenbaron

ROTTERDAM (ANP) – Het openbaar ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Rotterdam drie jaar cel geëist tegen voormalig directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, Willem Scholten.

16 September 2010 18:36Gewijzigd op 14 November 2020 11:48
Foto ANP
Foto ANP

Volgens justitie heeft hij zich laten omkopen om valse bankgaranties af te geven aan de RDM-bedrijven van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. De garanties, voor minimaal 100 miljoen euro, waren niet alleen vals, Scholten was ook niet bevoegd ze af te geven.

Scholten zou steekpenningen ter waarde van 1,2 miljoen euro hebben aangenomen van Van den Nieuwenhuyzen. De omkoping is volgens het OM de kern waar de hele zaak van valsheid in geschrifte, oplichting en het onbevoegd opmaken van garanties, om draait. Alles was erop gericht Scholtens corruptie te versluieren. De verdachte zelf ontkent dat hij zich heeft laten omkopen.

Toen in 2004 bleek dat RDM de leningen van banken niet kon terugbetalen, kwam de rol van Scholten aan het licht. Hij stelt dat hij de garanties tekende om de haven te beschermen tegen een boycot van China. Van den Nieuwenhuyzen wilde namelijk onderzeeboten leveren aan Taiwan, vijand van China. Scholten zei dat de garanties als compensatie voor de zakenman dienden. Het OM verwijst dit verhaal naar het rijk der fabelen.

Doordat de financiële gaten bij RDM in 2004 publiekelijk zichtbaar werden, kwam de zaak aan het rollen. De gemeente Rotterdam raakte op de hoogte van een garantie van Scholten, doordat de Commerzbank een brief stuurde waarin stond dat RDM alleen nog meer geld mocht opnemen als de gemeente (in de vorm van het havenbedrijf ) garant bleef staan.

Scholten was ambtenaar toen hij aan het hoofd van het Gemeentelijk Havenbedrijf stond, voordat het werd verzelfstandigd. Het OM rekent hem daarom fors aan dat „het vertrouwen in de overheid door deze zaak een deuk heeft opgelopen”. „Hij heeft misbruik gemaakt van zijn positie, doordat hij Van den Nieuwenhuyzen heeft bevoordeeld door garanties af te geven.”

Wat justitie ook ernstig vindt, is dat Scholten zijn handelwijze verborgen heeft gehouden. Hij leidde de gemeente, de raad van commissarissen van het havenbedrijf en de betrokken banken om de tuin, aldus het OM. Justitie wil het geld dat Scholten zou hebben gekregen terugvorderen. Hoe hoog die vordering wordt, wordt pas later in een aparte rechtszaak bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer