Verkiezingen nieuwe test voor onrustig Afghanistan
KABUL (ANP) – Voor het eerst sinds de tumultueuze presidentsverkiezingen van vorig jaar gaat Afghanistan weer naar de stembus. De inwoners van het Centraal-Aziatische land brengen zaterdag hun stem uit voor de 249 gekozen leden van de Wolesi Jirga, de Afghaanse Tweede Kamer.
De voortekenen voor de verkiezingen zijn niet goed. Een van de buitenlandse leden van de Afghaanse kieswaakhond, de Electorale Klachtencommissie (ECC), geeft openlijk toe dat er zaterdag gefraudeerd zal worden. „Er zal bij deze verkiezingen veel fraude zijn en ook bij de verkiezingen die nog komen”, aldus de Zuid-Afrikaan Johann Kriegler.
Een herhaling van de presidentsverkiezingen lijkt dus in de maak. Daarbij werd op grote schaal gefraudeerd. Zo zou de opkomst in de gebieden waar Karzai populair is, kunstmatig zijn opgekrikt. De ECC vond „duidelijk en overtuigend bewijs van fraude” bij 210 kieslokalen en verklaarde alle daar uitgebrachte stemmen ongeldig.
Een tweede ronde was nodig, maar de enige overgebleven rivaal van Karzai, Abdullah Abdullah, trok zich daarvoor terug. Karzai werd uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. De banden met de buitenlandse bondgenoten zijn echter nog altijd niet volledig hersteld.
Ook in Afghanistan zelf neemt het vertrouwen in de overheid steeds verder af. Dit komt mede door een aanhoudende stroom corruptieschandalen. Deze maand ontstond een run op de grootste bank van het land, de Kabulbank. Woedende klanten wilden het geld van hun rekeningen halen, nadat twee bestuurders waren beschuldigd van omkoping en verduistering van miljoenen dollars.
Bijkomend probleem is de onverminderd slechte veiligheidssituatie in het land. De Talibanrebellen hebben gezworen de verkiezingen te zullen ontregelen. Meer dan negenhonderd van de circa 6800 stembureaus blijven dicht, omdat de Afghaanse autoriteiten de veiligheid van de kiezers niet kunnen waarborgen.
Bescherming van de kiezers is in de praktijk vooral een taak voor de buitenlandse militairen die in Afghanistan zijn gelegerd. Maar in de betrokken landen verdwijnt de animo voor de militaire missie. Diverse landen hebben hun militairen al teruggetrokken, zijn daarmee bezig of hebben aangekondigd dat te zullen doen. Dit komt mede door het oplopende aantal gesneuvelde militairen. Sinds het begin van het jaar zijn iets meer dan vijfhonderd buitenlandse militairen omgekomen.
2010 wordt waarschijnlijk het bloedigste jaar sinds het uitbreken van de oorlog in Afghanistan negen jaar geleden. Vorig jaar was een record met 521 doden.