Nederland verzet zich tegen extra EU-toppen
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer is het net als premier Jan Peter Balkenende niet eens met de extra Europese toppen die Herman Van Rompuy als vaste voorzitter van de Raad van Europese regeringsleiders organiseert.
Het leidt volgens hen tot inflatie van de toppen. Dat bleek woensdag tijdens een debat ter voorbereiding op de extra ingelaste top van donderdag in Brussel.
Balkenende had begin dit jaar al gezegd dat het wel wat minder kon met de EU-toppen. Hij meent dat het de raad kwetsbaar maakt, omdat mogelijk niet aan de verwachtingen kan worden voldaan. VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke stelde dat de agenda steeds langer wordt maar het besluitenlijstje steeds korter. Ook SP-Kamerlid Harry van Bommel wees erop dat de toppen steeds lichter worden en de conclusies te mager. Balkenende erkende dat „erosie” inderdaad op de loer ligt.
De demissionair premier en de Tweede Kamer vinden dat vier reguliere toppen per jaar genoeg zijn en dat extra raden voorbehouden moeten zijn aan een speciale kwestie. Volgens de fracties moet Balkenende hier deze week in Brussel opnieuw een punt van maken. Op de extra top donderdag staan verschillende onderwerpen op de agenda, zoals de positie van de EU in de wereld, handelsakkoord met Zuid-Korea. Daarnaast worden de EU-regeringsleiders bijgepraat over de werkgroep die zich buigt over de begrotingsregels.
Van september vorig jaar tot nu toe zijn er vier formele en vier informele toppen van EU-regeringsleiders geweest. De ingelaste top donderdag is de vijfde extra top en dit jaar komen er nog eens twee formele toppen aan. Dat betekent dat de Europese leiders dit jaar in totaal zeven keer bijeenkomen, bijna een verdubbeling van het gebruikelijke aantal. In 2011 zijn al zes EU-toppen voorzien, maar ingewijden stellen nu al dat het er vast meer worden.