Buitenland

Galloway (Labour) ontkent gift Saddam

Een van de meest uitgesproken tegenstanders van de oorlog tegen Irak binnen de Britse Labour-partij, parlementslid George Galloway, ontkent geld te hebben ontvangen van het regime van Saddam Hussein.

Buitenlandredactie
23 April 2003 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 00:16

De krant The Daily Telegraph uitte dinsdag de beschuldiging dat Galloway voor zijn anti-oorlogscampagne door Bagdad werd betaald.

De krant baseert zich op een memo dat zou zijn gevonden in het geplunderde ministerie van Buitenlandse Zaken in Bagdad. In het memo staat volgens de Daily Telegraph dat Galloway de afgelopen jaren zeker 300.000 dollar heeft ontvangen van de gelden van het VN-olie-voor-voedselprogramma. Enkele maanden geleden zou hij om meer geld hebben gevraagd.

Vorig jaar zomer zei Galloway na een bezoek aan Hussein in een gesprek met deze krant zich niet te kunnen voorstellen dat de Britten aan de oorlog zou meedoen. „Vanzelfsprekend heeft Groot-Brittannië een speciale verhouding met de Verenigde Staten. Maar je moet nooit een vriend toestaan dronken achter het stuur te stappen. Blair moet dat voorkomen en desnoods de sleutel pakken. Ik kan me niet voorstellen dat Blair aan deze oorlog meedoet, terwijl de publieke opinie overduidelijk tegen is.”

Galloway, die eerder ook al stelling nam tegen Britse deelname aan de oorlog tegen de Taliban en al-Qaida in Afghanistan, doet de berichten af als verzinsels en zegt dat de door de Telegraph ’gevonden’ documenten vervalsingen zijn. Hij is een juridische procedure tegen de krant begonnen. De Daily Telegraph liet daarentegen weten volledig achter het verhaal te staan.

De Labour-parlementariër is de voorzitter van het Mariam Appeal, een commissie die zich de afgelopen jaren inzette voor de afschaffing van de economische sancties tegen Irak. In het kader van zijn werk voor de commissie heeft Galloway meer dan eens een bezoek gebracht aan Bagdad.

Galloway is door zijn radicale stellingname tegen het Midden-Oostenbeleid van de Labour-partij omstreden. Na het besluit van premier Tony Blair om aan de zijde van de Verenigde Staten ten strijde te trekken tegen Saddam Hussein riep Galloway Britse soldaten op om aanvalsbevelen naast zich neer te leggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer