Kroonbede voor Nederlandse regering
DEN HAAG – In de Waalse kerk in hartje Den Haag, vlak bij het Binnenhof waar volgende week het grote ceremonieel rond Prinsjesdag zal plaatsvinden, werd dinsdagavond voorbede gedaan voor onze regering. Het thema van de kroonbede was ”Een weg naar waardigheid”. Diverse politici en partijprominenten gaven blijk van hun belangstelling.
De kroonbede is een traditie die inmiddels al elf jaar in ere wordt gehouden. Bij de kroonbede is een comité betrokken dat bestaat uit leden van Haagse kerken, Stichting Residentie Pauzediensten, de Evangelische Alliantie en Zendtijd voor Kerken. De bijeenkomst wordt bezocht door zowel politici als burgers en heeft een interkerkelijk karakter.
A. H. Fraanje, voorganger van de Morgenstergemeente in Den Haag, noemt in zijn openingswoord allereerst redenen om te danken: „Om in waardigheid te kunnen leven is het belangrijk dat je woont in een land met een overheid die recht en gerechtigheid betracht”, aldus Fraanje. „Er zijn veel landen in de wereld waar dat niet het geval is, bijvoorbeeld Noord-Korea. De mensen leven er in angst en lijden gebrek. Wij leven gelukkig in een land waar we in vrijheid een leven kunnen leiden zoals God het van ons vraagt. Daarom bidden we voor onze overheid, opdat dat zo mag blijven. De weg naar een leven in waardigheid begint met gebed voor de overheid.”
De kroonbede is een officieel moment waarop voorbede gedaan wordt voor de regering, maar in veel kerken, huizen en harten wordt al spontaan gebeden voor de overheid. Drie Haagse burgers vertellen hoe zij bidden voor de overheid.
Een jonge vrouw met de naam Margreet bijt de spits af. „Erken het gezag van de overheid, dat leert de Bijbel ons. Ik zie de overheid als een vader die zijn kind onvoorwaardelijk liefheeft en het daarom vermaant en in de goede wegen leidt. Waarom bid ik voor de overheid? Allereerst omdat het God welgevallig is. Bidden is echter ook dankbaarheid tegenover God uiten. Bidden is vergeving vragen, zorgen en lasten voor God neerleggen in vertrouwen. Bidden reinigt, heelt en geeft rust. Ik bid dat God rust wil geven aan onze regering in deze roerige tijd.”
Ook C. H. Schaapman, Statenlid voor de ChristenUnie in de provincie Zuid-Holland, ziet het gebed als een noodzaak. Schaapman: „De provincie Zuid-Holland is een goed voorbeeld van een overheid die steeds minder herkend en gedragen wordt. Het werk wordt er niet minder belangrijk om, maar het vraagt wel extra inspanning om mensen te betrekken bij wat de overheid doet en beslist. Ik weet en voel mij daarbij afhankelijk van gebed.”
Foekje Koerselman concludeert dat christenen een minderheid zijn geworden. Zij vergelijkt de situatie van Nederlandse christenen met die van de Joodse ballingen in Babel: „De Bijbel zegt: Zoekt de vrede voor de stad waarheen Ik u in ballingschap heb doen wegvoeren en bidt voor haar tot de Heere, want in haar vrede zal uw vrede gelegen zijn. Als de ballingen in Babel al opgeroepen werden tot gebed, laten wij ons dan ook uitstrekken tot God in gebed om vrede, wijsheid en gerechtigheid. Hij, Die boven ons allen staat, wil gebeden zijn.”
De voorbeden voor de regering worden gedaan door verschillende voorgangers uit Den Haag. Humbert Hardenberg van Good News Ministries bidt voor de bescherming van de koningin en haar familie. De Nederlandse regering heeft in haar geheel een plaatsje in zijn voorbede, zowel landelijk, provinciaal als plaatselijk.
Een migrantenkerk die meewerkt aan de avond is Geloof, Hoop en Liefde, de gemeente van christelijke Chinezen in Den Haag. Voorganger Choi Wai Hung doet zijn gebed in het Chinees. Daarna is er een vertaling voor de Nederlandssprekende meerderheid in de kerk. „We vragen U de regering en de Kamerleden te leiden door de Heilige Geest, opdat ze de rechtvaardigheid en heiligheid hebben als de Heer en de liefdevolle houding hebben ten aanzien van de kwetsbaren, zoals Jezus destijds heeft getoond. Dat zij, wanneer ze belangrijke beslissingen voor het land nemen, eerst om Uw wil mogen vragen. Dat wanneer de bevolking van haar vrijheid geniet, ze niet zichzelf zal bezoedelen, geen dingen doet die U veracht”, zo luidt de vertaling.
Pastoor Langerhuizen van de parochie Anthonius Abt te Scheveningen sluit de gebedsronde af met een gebed voor de samenleving in het algemeen.
Verschillende politici en partijprominenten gaven blijk van hun belangstelling. Onder hen de demissionaire ministers Donner en Rouvoet, de Kamerleden K. Ferrier, E. Wiegman-van Meppelen Scheppink en Eerste Kamerlid R. Kuiper.
Het YMCA-gospelkoor zorgde voor de muzikale omlijsting van de avond.