Opinie

SGP peilt revolutionaire karakter PVV onvoldoende

De SGP heeft te weinig oog voor het revolutionaire karakter van de PVV, reageert prof. dr. Roel Kuiper op SGP-fractievoorzitter Van der Staaij (RD van vrijdag).

15 September 2010 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 11:47

ChristenUnie en SGP moeten niet nodeloos van elkaar vervreemden. Daarin zijn Kees van der Staaij en ik het hartelijk eens. Ons verschil van mening ligt niet in de beoordeling van de islam. ChristenUnie en SGP zien deze niet als gelijkwaardig aan het christendom. Laten SGP en ChristenUnie zich samen inzetten voor het christelijke geestesmerk van onze cultuur. Daarin kunnen we veel voor elkaar betekenen.

Als Kees van der Staaij de ChristenUnie waarschuwt voor de invloed van partijen als D66, PvdA en GroenLinks met hun seculiere agenda heeft hij groot gelijk. Wedervraag: hebben VVD en PVV die agenda dan niet? Vorige week werd duidelijk dat de VVD van harte meedoet aan een initiatiefwetsvoorstel dat de benoemingsvrijheid van christelijke scholen aantast.

Dit maakt weer eens duidelijk dat christelijke politiek niet herleid moet worden tot het links-rechtsonderscheid. Christelijke politiek leeft vanuit een eigen, Bijbels beginsel. Zij spreekt over dienstbaar overheidsgezag, gerechtigheid, opkomen voor vreemdeling, weduwe en wees. Sinds jaar en dag bepleit de ChristenUnie een sterke samenleving en een solide overheid. Dat is niet links en niet rechts.

Ik heb aan de SGP gevraagd om een principiële beoordeling van de PVV, niet primair op het punt van de medisch-ethische kwesties, maar vooral op het punt waar Wilders de vrijheden van medeburgers dreigt in te trekken. Dat die medeburgers doorgaans moslims zijn, maakt dat dreigement des te kwalijker. Dit raakt een kernwaarde van de christelijke politiek, namelijk dat recht recht zal heten, juist als het gaat om minderheden, en dat we als christenen geen mensen afschrijven.

Het is waar dat in islamitische landen schrijnende situaties bestaan van knechting en geweld. Maar dat mag geen reden voor ons zijn om hetzelfde te doen. Christelijke politiek moet zich kenmerken door een gerichtheid op een leefbare samenleving waar vrede en recht hand in hand gaan. Het Koninkrijk van Christus moet haar perspectief zijn.

De politiek van de PVV gaat deze perken ver te buiten. In feite is Wilders niets anders dan een keiharde liberaal die voor de onbelemmerde vrijheid van het individu kiest en niet schroomt om staatsdwang in te roepen voor wat hem niet bevalt. Staatsrecht en moraal zijn hier niet in veilige handen. Het revolutionaire karakter van deze politiek wordt in Nederland onvoldoende gepeild. In plaats daarvan gaan we de PVV normaliseren.

Als Van der Staaij zegt dat we niet hetzelfde moeten doen als de PVV die mensen uitsluit, lijkt mij dat de verkeerde prioriteit. Dit is het in bescherming nemen van de dader. Het is alsof de jongen die anderen de klas uit pest, niet zelf verwijderd mag worden. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Inderdaad: wie anderen uitsluit, zet de samenleving op het spel. Maar dan moet het kwaad wel vanaf het begin benoemd en weerstaan worden. Hopelijk kunnen we elkaar op dit punt spoedig weer vinden.

De auteur is lid van de Eerste Kamer voor de ChristenUnie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer