Kamer staat achter commissie-De Wit
DEN HAAG (ANP) – In de Tweede Kamer bestaat veel steun voor het rapport dat de commissie-De Wit in mei uitbracht. De commissie onder leiding van SP-Kamerlid De Wit deed onderzoek naar de oorzaken van de internationale financiële crisis.
In de Kamer bleek dinsdag ook een brede steun om later dit jaar een parlementaire enquête te houden naar de ongeveer 44 miljard euro aan financiële steun die het kabinet de afgelopen jaren gaf aan banken en verzekeraars als ABN AMRO, ING, SNS en Aegon. Die steun was er na de presentatie van het commissierapport in mei al bij de Kamer in oude samenstelling. Gisteren bleek die steun in de nieuwe Kamer nog eens te zijn toegenomen.
De Kamer sloot zich aan bij de analyses in het rapport van De Wit, dat bijzonder kritisch is over vrijwel alle partijen: bankiers, toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten, het kabinet en de Tweede Kamer, bestuurders, commissarissen, aandeelhouders, bedrijven en burgers. Iedereen had zijn eigen kwalijke bijdrage geleverd aan het ontstaan van de crisis.
In het rapport worden oud-minister Bos van Financiën en president Wellink van De Nederlandsche Bank specifiek genoemd. Zij hadden de overname van ABN door een bankenconsortium kunnen tegenhouden en het debacle met de IJslandse internetbank Icesave kunnen voorkomen door de bank niet op de Nederlandse markt toe te laten. Om hun handelen bij de bankensteun nog eens on-der de loep te nemen, is een enquête voor de Kamer het geëigende middel. Dan kunnen Bos, Wellink en andere hoofdrolspelers onder ede gehoord worden.
Maar er waren ook kanttekeningen bij de aanbevelingen van de commissie. Zo waarschuwde CDA-Kamerlid Blanksma voor een overdaad aan regelgeving in de financiële sector. „We moeten niet van een financiële crisis in een wetgevingscrisis komen. Het gaat niet om meer maar om betere regels. De neiging om door te schieten is bij de commissie aanwezig.”
De VVD heeft nog vragen over de aanbeveling om in elke bank een ‘muur’ aan te brengen tussen de consumenten- en de zakelijke activiteiten. De SP waarschuwde dat het „gevoel van urgentie” om financieel te hervormen, lijkt weg te ebben.
De Kamer rondt het debat met de commissie-De Wit woensdag af.