Kerk & religie

Maleisië verbiedt Bijbel in streektaal

De regering van Maleisië heeft 35 christelijke boeken op een verboden lijst geplaatst. Daaronder bevinden zich elf boeken in de nationale taal Bahasa Malaysia en een bijbelvertaling in de streektaal van het Iban-volk.

Kerkredactie
23 April 2003 09:40Gewijzigd op 14 November 2020 00:16

De boeken zouden de binnenlandse orde in het land verstoren. Wie de boeken uitgeeft of verhandelt, krijgt drie jaar celstraf of geldboetes die kunnen oplopen tot 5000 euro.

Vooral het verbod op het uitgeven en verspreiden van de Bijbel voor het Iban-volk roept fel verzet op in het land. Pas sinds 1988 heeft dit volk de beschikking over de Bijbel in de moedertaal. Het bijbelgenootschap van Maleisië heeft sindsdien achtmaal 5000 exemplaren uitgegeven, zonder dat dit reacties opriep. Namens het beraad van kerken van Sarawak -het noordelijke, Maleisische deel van Borne- verklaarde voorzitter L. Banyie dat zonder Bijbel geen godsdienstoefeningen gehouden kunnen worden. De Iban vormen met ruim 550.000 mensen eenderde van de bevolking van dat deel van Maleisië. In de 19e eeuw is dit volk, na zendingswerk door een Engelse familie, tot het christendom overgegaan.

Tot de andere op de lijst van verboden boeken geplaatste titels behoren werken van onder andere de Engelse anglicaanse theoloog John Stott en de Canadese anglicaan J. I. Packer, maar ook allerlei boeken die over de islam gaan.

De seceretaris-generaal van de Evangelische Alliantie van Maleisië, Wong Kim Kong, denkt dat de boeken op de lijst zijn geplaatst omdat enkele begrippen in de inheemse talen volledig identiek zijn aan uitdrukkingen in de islam. Zo is het woord ”God” vertaald met ”Allah”. Kong benadrukt echter dat geen enkele religie zich het monopolie kan toe-eigenen op het gebruik van de naam Allah. „Als de regering verwarring over de naam wil voorkomen, moet ze moslims beter voorlichten in plaats van christelijke boeken verbieden.”

In Maleisië is de islam de officiële religie. De overheid garandeert volledige godsdienstvrijheid. Van de rond de 25 miljoen inwoners is 58 procent moslim, 22 procent boeddhist (met een Chinese achtergrond), 9 procent christen, 5 procent hindoe en de rest behoort tot diverse andere religies. Waarnemers denken dat de regering onder druk van radicale moslims, met het oog op de verkiezingen in oktober, tot het opstellen van de lijst met verboden boeken kwam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer