Gezondheid

Aanpak kanker soms onnodig

ROTTERDAM (ANP) – Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben een manier gevonden om te voorspellen welke mannen met beginnende prostaatkanker baat hebben bij behandeling en welke niet. Daardoor kan veel mannen een even ingrijpende als overbodige ingreep worden bespaard.

14 September 2010 09:19Gewijzigd op 14 November 2020 11:46

Het universitaire ziekenhuis maakte dit gisteren bekend. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Vooral mannen boven de zestig lopen risico. Vroege opsporing kan de sterfte als gevolg van prostaatkanker met minstens een vijfde verminderen, maar leidt er ook toe dat mannen behandeld worden terwijl dit niet strikt noodzakelijk is. Dat zorgt voor onnodige gezondheidsrisico’s en hoge kosten voor de gezondheidszorg.

In sommige gevallen ontwikkelt prostaatkanker zich namelijk zo langzaam dat de patiënt meer last heeft van een behandeling dan van de kwaal zelf. Bestraling of operatieve verwijdering van de prostaat kan leiden tot impotentie en incontinentie, terwijl de tumor zelf soms zo klein is dat die nauwelijks klachten geeft.

De huidige screening op prostaatkanker houdt met die verschillen onvoldoende rekening, stellen de wetenschappers.

Artsen kijken bij de screening naar de aanwezigheid van een specifiek eiwit in het bloed. Als er een verhoogde concentratie wordt gevonden, is dat doorgaans aanleiding tot een vervolgonderzoek of behandeling. De onderzoekers van het Erasmus MC hebben evenwel ontdekt dat voor de groep mannen bij wie de laagste hoeveelheid wordt gemeten de voordelen van verdere behandeling meestal niet opwegen tegen de nadelen.

De Nederlandse Kankerregistratie vertoont sinds 1989 een toename van de jaarlijks gevonden prostaatkankers van 4200 tot meer dan 9500 in 2008. Een correctie voor de veroudering van de bevolking levert een toename op van 50 procent, tot 99 prostaattumoren per 100.000 mannen in 2008.

Sinds 2001 komt de toename vooral door meer PSA-tests en worden er meer relatief onschuldige tumoren ontdekt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer