Cel geëist voor diefstal op Schiphol
SCHIPHOL (ANP) – „Eén grote rovende, plunderende bende.” Zo typeerde officier van justitie M. Eising gisteren bij de rechtbank op Schiphol verdachten in een grote strafzaak rond bagagediefstallen op Schiphol.
Medewerkers van bagageafhandelaar Menzies roofden volgens justitie in 2009 elektronica, kleding en geld uit koffers en tassen van reizigers. De officier eiste tegen zes verdachten celstraffen tot twee jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. De zes hebben bekend.
De diefstallen kwamen aan het licht nadat in Londen veel passagiers van easyJet aangifte deden van vermissing van spullen uit hun bagage. Ook kreeg justitie een brief waarin stond dat er werd geplunderd bij bagageband 39. De marechaussee op Schiphol loste de zaak op door het ophangen van bewakingscamera’s en de inzet van lokkoffers. In de koffers stopte de marechaussee geld en spullen met uv-poeder, zodat medewerkers die eraan hadden gezeten, op heterdaad konden worden betrapt. Op 14 december rolde de marechaussee de bende op.
Officier van justitie Eising zei dat ze geschokt was door de beelden van de bewakingscamera’s waarop de diefstallen te zien waren. „De medewerkers waren meer bezig met het doorzoeken van en stelen uit bagage dan met het afhandelen ervan. Ik schrok ervan, want als je er wat uit kunt halen, kun je er ook wat in stoppen. Dat moeten we een halt toeroepen.”
Volgens haar doorzochten de verdachten tassen en stoffen koffers, nadat ze aan de buitenkant hadden gevoeld dat er mogelijk een interessante buit in zat. „Dit schaadt niet alleen de reputatie van Schiphol, maar was ook heel schadelijk voor de slachtoffers, die na aankomst merkten dat hun spullen waren verdwenen.”
Volgens de verdachten was er een grote groepsdruk en was stelen schering en inslag. „Als je niet meedeed, kon je als verrader worden gezien”, zei een van hen. „Er was een heel nare werksfeer.” Een ander zei dat hij de misstanden regelmatig had gemeld, maar dat zijn leidinggevende niets hiertegen had ondernomen. Een aantal verdachten betuigde spijt.
De hoogste straf eiste de officier tegen de 51-jarige Chokri. M. uit Zwijndrecht. Volgens haar had deze man een leidende rol. De andere verdachten, uit Amsterdam en Nieuw-Vennep, hoorden vijftien maanden celstraf tegen zich eisen, waarvan drie maanden voorwaardelijk.
Deze week staan op Schiphol nog veertien andere verdachten in deze zaak terecht. De rechtbank doet in alle zaken op 8 oktober uitspraak.