Greenpeace: Nederlandse bedrijven kappen illegaal
Greenpeace, het Engelse Forests Monitor en de Kameroense milieuorganisatie CED zeggen dat verscheidene Nederlandse bedrijven in Kameroen illegale houtkap plegen of daarbij zijn betrokken. Dat liet Greenpeace dinsdag weten.
Het gaat om houtkapbedrijf Reef en het Kameroense Cibec, dat een Nederlandse directeur heeft. De Nederlandse onderneming Hupkes is een van de belangrijkste klanten van Cibec, aldus Greenpeace. Vorig jaar beschuldigde de milieuorganisatie het Nederlandse Wijma al van illegale houtkap in Kameroen.
Onderzoek ter plekke zou uitwijzen dat Reef een kapvergunning voor het ene stuk bos heeft gebruikt voor andere bosgebieden. Wijma zou dit ook hebben gedaan. Cibec heeft volgens Greenpeace vergunningen van een zakenpartner misbruikt om grote illegale houtkapoperaties te organiseren.
Reef reageerde geschokt op de beschuldigingen van Greenpeace en noemde die „een drama.” De onderaannemers in Kameroen hebben volgens een woordvoerder expliciet de opdracht gekregen binnen de aangewezen gebieden te kappen. „Wij zullen de mensen in het land hier op aanspreken. Het is onacceptabel als inderdaad is gebeurd wat Greenpeace zegt. Wij willen goed doen in Kameroen.”
Wijma heeft eerder erkend fouten te hebben gemaakt, maar die zouden zijn rechtgetrokken. Onderaannemers hadden volgens het bedrijf hout gestolen bij andere houtkappers. Dat personeel is ontslagen.
De drie bedrijven hebben grote ecologische, sociale en economische schade toegebracht, stelt Greenpeace. Ze hebben volgens de organisatie een groot aantal plantages van de lokale bevolking vernietigd zonder compensatie voor gederfde inkomsten. De Kameroense overheid loopt inkomsten mis, omdat over het illegaal gekapte hout geen belasting wordt betaald, aldus de milieuorganisatie.
Greenpeace wil van de Europese Commissie scherpere wetgeving om de illegale houtkap te voorkomen. Volgens de organisatie is 50 procent van het in de Europese Unie verkochte hout illegaal gekapt. Verder eist de milieuclub dat de overheid van Kameroen de bedrijven beboet.