„Zending in verleden niet romantiseren”
AMSTERDAM – De scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), dr. A. J. Plaisier, noemt de kritiek die in het boek ”Als uw leerlingen tussen de volken” wordt geuit op het buitenland- en zendingsbeleid van de PKN deels onterecht. Volgens hem helpt het niet om het zendingsverleden te „romantiseren.”
Plaisier kreeg vrijdag in de Amsterdamse Thomaskerk het eerste exemplaar van het omstreden boek overhandigd door Philip Quarles van Ufford, een van de auteurs. De boekpresentatie was onderdeel van het symposium ”Heimwee naar de toekomst”.
De studie heeft al voor verschijning voor de nodige opschudding gezorgd. In het boek uit een aantal zendingsmensen en theologen forse kritiek op de bedrijfsmatige aanpak van het buitenland- en zendingsbeleid van de PKN. Deze aanpak komt naar hun mening onder meer naar voren in de nauwe samenwerking van Kerk in Actie –de missionaire poot van de kerk– met de ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie ICCO.
Tijdens het symposium beweerde een van de auteurs, Jaap Breetvelt, dat de manier van werken ertoe heeft geleid dat er op dit moment door de PKN nauwelijks nog aan zending wordt gedaan. Het dominante marktdenken en het resultaatgericht werken hebben volgens hem geleid tot een fuik en maken partners tot afnemers. Hij pleitte voor een time-out om het Woord de weg te laten wijzen en niet de markt.
In zijn reactie op de kritiek zei dr. Plaisier dat het niet helpt om het verleden te romantiseren. „In de jaren zeventig van de vorige eeuw moest er sprake zijn van wederzijdse assistentie met de kerken overzee, maar daarvan is weinig terechtgekomen. En wat is er toen terechtgekomen van de Evangelieverkondiging?”
Hij zei verder dat het niet juist is om te suggereren dat het nu bij de zending alleen over geldstromen en management gaat. „Het zendingsprogramma van Kerk in Actie is buiten ICCO gebleven. Veel betrokkenen bij Kerk in Actie werken met hun hele hart voor de Heere.”
Dr. Plaisier erkende wel dat het goed is om het zendingsbesef dichterbij te brengen. Ook is het volgens hem nodig om de mogelijkheden voor het oprichten van een missionair centrum voor uitgaande en inkomende zendelingen na te gaan. Managementtaal is niet verkeerd, vindt hij verder, maar het kan wel verkeerd gaan. Daarom is het goed om de vinger aan de pols te houden.
In een reactie zei prof. dr. M. M. Jansen, bijzonder hoogleraar missiologie vanwege de Stichting de Zending der Protestantse Kerk in Nederland, dat projectmatig spreken in de kerk niet de juiste taal is. Volgens haar wekt dat onterecht de indruk dat alles te beheersen valt.