Obama zet liberale agenda met voortvarendheid door
WASHINGTON – Het Amerikaanse parlement keert maandag terug van reces. Voor de Senaat staat een aantal heikele ethische thema’s op de agenda. Een federale rechter in Californië nam deze week alvast een voorschot op de discussie door te bepalen dat het verbod op homo’s in het leger in strijd met de grondwet is.
”Don’t Ask, Don’t Tell” – ”Niet Vragen, niet Vertellen”. Dat was sinds 1993 het beleid met betrekking tot homo’s in het Amerikaanse leger. Officieel mogen de strijdkrachten geen homo’s in dienst hebben. Maar om die categorie niet op voorhand van rekrutering uit te sluiten, is de heersende praktijk dat soldaten niet met hun seksuele geaardheid te koop lopen en hun meerderen er ook niet naar vragen.
Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Barack Obama al dat hij zich zou inspannen om het verbod op homo’s in het leger ongedaan te maken. Ook in zijn State of the Union liet de president niets aan duidelijkheid te wensen over. Onder druk van de homolobby stuurde de president al dit voorjaar een wetsvoorstel naar het Huis van Afgevaardigden dat voorziet in opheffing van het verbod. Het Huis nam het voorstel eind mei met een ruime meerderheid aan.
Dit najaar zal de Senaat zich over het voorstel moeten buigen. De grote vraag is of de senatoren, met de tussentijdse verkiezingen op 2 november in het vooruitzicht, hun vingers aan deze heikele kwestie willen branden. Mogelijk proberen zij de stemming over de verkiezingen heen te tillen. Of de nieuwe Senaat, die volgens de peilingen conservatiever zal zijn, het voorstel zal aannemen, is dan nog maar de vraag.
„Het is waarschijnlijk dat veel kwetsbare senatoren vuurbang zullen zijn om controversiële besluiten te nemen voorafgaand aan de tussentijdse verkiezingen”, verklaarde Barrett Duke, vicevoorzitter van de Southern Baptist Ethics & Religious Liberty Commission, deze week tegenover het christelijke persbureau Baptist Press. „Aan de andere kant staan liberale politici onder enorme druk om resultaten te laten zien. Het is van het grootste belang dat deze mannen en vrouwen tussen nu en het einde van het jaar worden benaderd door kiezers die in Bijbelse waarden geloven en hen helpen om de juiste besluiten te nemen.”
Senatoren die vóór het voorstel zijn, hebben in elk geval sinds donderdag de federale rechter Virginia Philips achter zich. Die oordeelde dat het verbod op homo’s in het Amerikaanse leger in strijd met de Constitutie is. Volgens haar is de wet bovendien slecht voor de militaire paraatheid van de Verenigde Staten. Philips vaardigde een gerechtelijk bevel uit om het huidige homobeleid van het leger stop te zetten.
Hoewel de kwestie de Amerikaanse samenleving jarenlang verdeelde, liet een opiniepeiling eerder dit jaar zien dat een meerderheid van de Amerikanen inmiddels kan leven met militairen die openlijk voor hun homoseksualiteit uitkomen.
De Republikeinen hebben in elk geval hun verzet aangekondigd. „Het Amerikaanse volk wil niet dat het Amerikaanse leger wordt gebruikt om een liberale agenda door te zetten”, aldus afgevaardigde Mike Pence begin deze week.
Dat laatste wordt inderdaad steeds duidelijker. President Obama vaardigde persoonlijk het afgelopen anderhalf jaar al diverse ”executive orders” uit die die verruiming van ethisch omstreden praktijken mogelijk maakten. Zo bepaalde het staatshoofd in maart dat het door president Bush ingestelde verbod op federale financiering van stamcelonderzoek moest worden opgeheven – een maatregel die overigens enkele maanden later weer door een rechter ongedaan werd gemaakt.
Inmiddels liggen er diverse wetsvoorstellen bij het parlement die Obama’s pogingen om zijn liberale agenda door te voeren een nieuwe impuls moeten geven. Op de rol staan onder andere een plan om federale financiering van stamcelonderzoek toch weer mogelijk te maken. Verder is er een wet ingediend die beperkingen aan particulier gefinancierde abortus in militaire gezondheidscentra opheft en een voorstel dat staatssteun aan organisaties die abortussen in het buitenland uitvoeren of promoten mogelijk maakt.
Dat laatste voorstel voorziet niet alleen in het opheffen van het verbod op staatssteun aan dergelijke organisaties, maar legt ook vast dat wijziging van de wet in de toekomst alleen via het Congres kan worden gerealiseerd. Een eventuele volgende prolifepresident kan de wet dus niet met een executive order ongedaan maken.
Ten slotte ligt er een voorstel bij het parlement dat gokken via internet legaliseert. Volgens de bestaande wetgeving is gokken via internet praktisch verboden, omdat ze financiële instellingen ertoe verplicht betalingen via creditcards aan internetgokbedrijven te blokkeren. Het nieuwe wetsvoorstel voorziet in afschaffing van de huidige regels.
Zo lijkt stukje bij beetje steeds meer behoudende wetgeving in de Verenigde Staten te worden afgebroken. En zo wordt ook meer en meer duidelijk dat de vrees van behoudende Amerikaanse christenen bij het aantreden van Barack Obama niet zonder grond was.