Binnenland

Leefbaar wil gerichter controle op wapens

ROTTERDAM (ANP) – Leefbaar Rotterdam wil dat de politie mensen op basis van afkomst gerichter controleert op wapenbezit als die tot een risicogroep behoren. Dat stelt de fractie naar aanleiding van twee schietpartijen in Rotterdam.

8 September 2010 18:04Gewijzigd op 14 November 2020 11:43
Foto ANP
Foto ANP

Leefbaar Rotterdam stelt dat bepaalde risicogroepen die bij de politie bekend zijn, sterk zijn oververtegenwoordigd als het gaat om het bezit en gebruik van vuurwapens. De partij wil met de maatregel het in haar ogen buitenproportionele vuurwapengeweld in de stad effectiever aanpakken.

„Met dit doel voor ogen zouden risicogroepen veel gerichter door politie gecontroleerd moeten worden.” Leefbaar wil dat de burgemeester de mogelijkheden tot die specifieke controle serieus verkent en aan de gemeenteraad voorlegt. Het gaat volgens Leefbaar vooral om een groep Antillianen in de leeftijd van 16 tot en met 40 jaar.

In een toelichting zegt Leefbaar-raadslid Robert Simons dat hij feitelijk een zogeheten postzegelmotie willen maken. „Hiermee hopen we met een meerderheid in de gemeenteraad burgemeester Aboutaleb naar Den Haag te sturen om werk te maken van een visumplicht voor Antillianen. Het gaat om de Antillianen die kansloos zijn en om die reden hier problemen veroorzaken.”

D66 noemt het voorstel van Leefbaar discriminerend en een regelrechte aanval op artikel 1 uit de grondwet. „De politie is er voor alle burgers. Het idee mag nooit en te nimmer bestaan dat de politie wordt ingezet tegen groepen op basis van hun afkomst”, stelt fractievoorzitter Salima Belhaj.

„Het is discriminerend, vernederend en het is bovendien niet bewezen effectief te zijn om op deze wijze om te gaan met grote groepen Rotterdammers.” De politie moet zich richten op de aanpak van criminaliteit, niet op de aanpak van groepen, vinden de Democraten. „Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) worden nog altijd 32 keer zo veel geweldsdelicten gepleegd door autochtonen als door Antillianen.”

Al eerder stelde het Openbaar Ministerie dat je niet op basis van huidskleur of uiterlijk iemand preventief kunt fouilleren omdat je aan iemands gezicht niet kunt zien of hij of zij tot een risicogroep behoort. Een gebied kan daar wel voor worden aangewezen, zegt de woordvoerster, omdat dan op basis van politie-informatie kan worden vastgesteld of in dat gebied veel incidenten hebben plaatsgevonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer