Financieel directeuren willen optiebeloning kwijt
Een ruime meerderheid van de financieel directeuren van grote ondernemingen wil af van de optieregelingen voor bestuurders. Bijna alle financieel bestuurders zien de optiepakketten voor de bedrijfstop als aanjager van boekhoudschandalen.
Dat meldde Het Financieele Dagblad zaterdag. Onderzoeksbureau Interview-NSS heeft in opdracht van de krant en actualiteitenprogramma NOVA een enquête gehouden over boekhoudschandalen in het bedrijfsleven. Voor de enquête zijn de financieel directeuren van de 1000 grootste Nederlandse concerns en 1000 accountants ondervraagd.
Bijna 70 procent van de ondervraagden wil een verbod op optieregelingen voor topbestuurders. Opties geven de mogelijkheid voordelig aandelen te kopen, tegen een vooraf vastgestelde prijs. Het verstrekken van optiepakketten moet toplieden prikkelen om de beurskoers van hun bedrijf op te stuwen. Critici van de regeling vinden dat deze beloningsvorm bestuurders ertoe aanspoort alle middelen aan te grijpen om de aandelenkoers op te drijven.
De ondervraagden stellen dat de directie vaak een belangrijke rol speelt bij boekhoudschandalen. Ook zou 43 procent van de accountants meewerken aan omstreden boekhoudmethodes.
Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de uitkomsten van de enquête. Verschillende fracties zijn bereid via een wettelijke regeling een eind te maken aan managementopties als het bedrijfsleven niet zelf ingrijpt. De Tweede Kamer houdt morgen hoorzittingen over financiële schandalen in het bedrijfsleven.
Demissionair minister De Geus (Sociale Zaken) noemde de optieregelingen zaterdag in NOVA „de kat op het spek binden.” Toch zei hij weinig te zien in een verbod op opties voor topbestuurders. „Dan bedenken ze wel weer iets anders”, aldus de minister. Hij wil de bal vooral bij het bedrijfsleven zelf neerleggen. „De accountants zullen een slagje moeten aanscherpen.” Als de accountants met goede voorstellen komen om boekhoudfraude te voorkomen, is De Geus wel bereid daar wetgeving van te maken.
Uit het onderzoek blijkt verder dat accountants weinig vertrouwen hebben in commissarissen, die de directies van grotere bedrijven moeten controleren. Ruim de helft van de ondervraagde accountants zegt dat de commissarissen in Nederland te weinig verstand van financiën hebben. De financieel directeuren zijn minder kritisch over hun controleurs. Ongeveer eenderde is niet tevreden over de financiële expertise van commissarissen.