NU91 laakt mogelijke stop verpleegkunde
De beroepsorganisatie van verpleegkundigen NU91 wil opheldering over een dreigende studentenstop in de verpleging.
Onderhandelaar H. Vankan heeft de politiek opgeroepen meer geld beschikbaar te stellen voor „handen aan het bed.”
Donderdag werd bekend dat het aantal studenten in de verpleging zeer sterk groeit. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen verwacht niet voor al die studenten een stageplek te kunnen vinden. De NVZ zegt dat de werkdruk in ziekenhuizen al zo groot is en dat het aan tijd ontbreekt om iedereen te begeleiden.
De Mondriaan Onderwijsgroep in Den Haag telt nu al 50 procent meer inschrijvingen dan vorig jaar. Directielid J. Letterie verwacht dat er in september 150 procent meer leerlingen aan de mbo-opleiding beginnen. Ook bij de opleidingen in Rotterdam, Amsterdam, Groningen en Eindhoven is er een extreem grote toename van het aantal inschrijvingen.
Het Mondriaan College in Den Haag overweegt een studentenstop als blijkt dat de ziekenhuizen niet voor voldoende stageplekken kunnen zorgen. Zo’n studentstop is volgens Letterie niet aan de samenleving te verkopen, nu er in de zorg nog een structureel personeelstekort is.
Onderhandelaar Vankan van NU91 spreekt er schande van dat studenten die de verpleging in willen niet aan de bak dreigen te komen. „Ze staan aan de poort, maar ze komen er niet in”, zegt hij. Volgens hem moet de politiek meer geld beschikbaar stellen om meer verplegend personeel te kunnen inzetten, zodat de wachtlijsten eindelijk kunnen worden weggewerkt.
Het beroep van verpleger leed jarenlang onder een imagoprobleem, maar door betere arbeidsvoorwaarden en opleidingen is er meer belangstelling voor het vak. De ziekenhuizen hebben een deel van de problemen kunnen oplossen door uit het buitenland verpleegkundigen te halen. NU91 heeft dat altijd ondersteund, maar vindt wel dat de nadruk moet blijven liggen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Vankan wijst erop dat ook buitenlandse verpleegkundigen begeleiding nodig hebben doordat ze bijvoorbeeld een andere taal spreken. „Ook dat kost tijd. Het is raar dat Nederlandse verpleegkundigen nu buiten de boot dreigen te vallen”, aldus Vankan.