„Trek ambrosia uit de grond”
WAGENINGEN (ANP) – Wie ambrosiaplantjes in zijn tuin of langs de kant van de weg ziet staan, doet er goed aan die met wortel uit tak uit de grond te trekken. Alleen op die manier kan worden voorkomen dat de sterk allergene plant zich definitief in Nederland vestigt en voor veel allergieklachten gaat zorgen.
Die oproep heeft de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) dinsdag gedaan. De nVWA wil ook dat mensen op ambrosiavrij.nu, allergieradar.nl of natuurkalender.nl melden waar ze planten hebben aangetroffen, zodat bestrijding zo nodig op grotere schaal aangepakt kan worden. Ambrosia is wereldwijd een van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts. De Europese Commissie heeft onlangs geld uitgetrokken om de plant in Noord-Europese landen te bestrijden.
Ambrosia komt van oorsprong niet in koudere streken voor. Door de klimaatverandering blijkt de plant de laatste jaren toch in Nederland te kiemen. De plant komt vanaf begin september in bloei en blijft bloeien totdat het gaat vriezen. Tijdens de bloei komen grote hoeveelheden pollen vrij, die heel snel tot klachten als brandende ogen, loopneus, jeuk, huidaandoeningen en benauwdheid kunnen leiden.
Zaadjes van de ambrosia komen veelal mee met vogelvoer. Aangezien het een strenge winter is geweest en veel mensen de vogels hebben gevoerd, verwacht bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit dat vooral in tuinen meer ambrosia opduikt. De plant is te herkennen aan het geveerde, grijsgroene blad met een zilverkleurige onderkant en de aarvormige bloeiwijze.
Onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft uitgewezen dat al 16 procent van de Nederlandse hooikoortspatiënten ook gevoelig is voor ambrosiapollen. Naarmate mensen er meer mee in aanraking komen, neemt dat aantal waarschijnlijk snel toe. Daarom is de nVWA nu de campagne Voorkom hooikoorts jaarrond, trek ambrosia uit de grond begonnen. De nVWA raadt mensen overigens aan om de plant alleen met handschoenen aan aan te raken. Als de plant al bloeit, moeten zij een mondkapje voordoen en een bril opzetten.