„Wetenschappelijk onderzoek is publiek goed”
LEIDEN (ANP) – Als Nederland als kenniseconomie mee wil blijven draaien in de wereldtop, zal de overheid de portemonnee moeten trekken. Ook gezien het maatschappelijk belang van kennis en innovatie, dient investeren daarin „de hoogste politieke prioriteit” te hebben. Dat zei Robbert Dijkgraaf, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), maandag bij de opening van het academisch jaar in Leiden.
Volgens Dijkgraaf investeert het bedrijfsleven te weinig in onderzoek en innovatie omdat het steeds minder in staat is er zelf in financieel opzicht van te profiteren. „De vogel van een nieuwe uitvinding vliegt te gemakkelijk uit zijn kooi”, zei de KNAW-voorzitter. Wetenschappelijk onderzoek is volgens hem „primair een publiek goed en daarmee ook een publieke verantwoordelijkheid geworden.”
De economische crisis en de miljardenbezuinigingen op de overheidsuitgaven die daardoor noodzakelijk zijn, mogen volgens Dijkgraaf geen excuus zijn om van investeringen in kennis geen topprioriteit te maken. „Als het in zuinige buurlanden als de Bondsrepubliek kan, waarom dan hier niet?”