Consument

Duurzaam wonen is in de mode

Als er één markt is die zijn duurzame staart met regelmaat roert, is het wel die van de woningbouw. Twee spiksplinternieuwe initiatieven in de vorm van de Kubusvilla en het Home for Life moeten milieubewuste kopers overreden verantwoord om te gaan met de natuur en zijn energiebronnen.

Jasper van den Bovenkamp en Monique ten Heuvel
3 September 2010 14:30Gewijzigd op 14 November 2020 11:39
Duurzaam huis. Foto RD
Duurzaam huis. Foto RD

Spaar- en ledlampen, duurzame kleding, hybride auto’s – het kan niet op. Duurzaam is de trend en wie niet wil, zal langzaamaan toch moeten. Huiseigenaren in de eerste plaats mogen zich wel eens achter de oren gaan krabben. Nog geen zonnepanelen op het dak? Hoe zit het met extra isolatie tussen de muren? Wat doen die radiatoren aan de muur? Wees goed voor het milieu en bespaar op de energiekosten, is tegenwoordig een veelgehoord credo.

Met dat adagium in hun achterhoofd gingen ook de Landelijke Coöperatie Bungalowbouw, architectenbureau Van den Berg Houten en de Velux Groep aan de slag. Het resultaat: de duurzame Kubusvilla en het energiezuinige Home for Life.

Door iets simpels als de reguliere douchekop te vervangen door een waterbesparende kop, kunnen huiseigenaren hun woning al energiezuiniger maken. Maar wie radicaal voor duurzaam wil gaan, is met de Kubusvilla beter af, vertellen architect en verkoper. Dit kant-en-klare nieuwbouwhuis is milieubewust en voorzien van de nieuwste energiebesparende snufjes, aldus ontwerper Van den Berg Houten.

Wat maakt deze villa zo bijzon­der? Directeur Dick van de Mer­we: „Het is een combinatie van verschillende factoren. Zo is in
de modern-kubistische villa geen radiator te bespeuren. De hele woning is uitgerust met een per vertrek zelf te regelen vloerverwarming of -koeling. Een klimaatbeheersingssysteem zet de gratis buitenlucht om in verwarming of koeling. ’s Zo­mers zorgt dit voor een verkoelend kathedraaleffect en ’s winters voor behaaglijke warmte. Energie haalt het huis grotendeels uit de zonnepanelen die op het platte dak liggen.”

Volgens Stichting Milieu Centraal, een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie over milieu en energie, tonen steeds meer Nederlandse huiseigenaren interesse in het gebruik van zonnepanelen, vooral omdat de overheid ze subsidieert.

Gasleidingen zijn volgens Van de Merwe overbodig in de Kubusvilla en bovendien is het huis, onder meer dankzij de driedubbele beglazing, „extreem geïsoleerd.” De muren van de villa bestaan naast de betondrager van het casco voornamelijk uit isolatiemateriaal. Dankzij een dunne keramische gevelafwerking worden de buitenmuren hierdoor niet extra dik. „Een voor Nederland redelijk unieke bouwwijze”, aldus de architect. „De villa heeft een isolatiewaarde die bij een betoncasco nog niet eerder is bereikt.” Voor de kenners: Rc = 6,0 per m2 K/W.

Critici die denken dat ze met de Kubusvilla een standaard brochurewoning kopen, hebben het volgens de ontwikkelaars mis. „Iedere woning is verschillend in gevelafwerking, materiaalkeuze en kleurstellingen. Dat maakt dat mensen de hand van de meester erin herkennen”, aldus de architect.

Een project dat nog in de steigers staat, is Home for Life van de Velux Groep, producent van onder meer de bekende dakramen en zonweringen. Het experimentele huis staat in Denemarken en is een zogenaamd Actief Huis: het voorziet in zijn eigen energiebehoeftes. Voorlichtster van Velux Nederland, Claudia van Veenendaal: „De bewoners kunnen op een informatiescherm aangeven hoe warm ze het in huis willen hebben. Door sensoren die in en om het huis zijn aangebracht, wordt ieder moment van de dag de temperatuur en luchtvochtigheid geregeld.” Het ‘actieve huis’ maakt gebruik van zonne-energie en wekt volgens Van Veenendaal meer energie op dan het verbruikt.

De Deense familie Simonsen bewoont, bij wijze van experi­ment, een jaar het Home for Life-huis. Antropologen en ingenieurs houden het huis voortdurend in de gaten, terwijl de familie erin woont, consumeert en produceert. Zo onderzoeken de deskundigen of het huis toekomst heeft. Deze zomer verlaat de familie de woning weer.

Home for Life is de eerste van zes modelwoningen in het Model Home 2020-project van Velux. Binnen dit project worden huizen ontwikkeld die aan de toekomstige energiewetgeving voldoen. Naar verwachting treedt deze in 2020 overal in de Europese Unie in werking.

www.kubusvilla.nl www.velux.nl


Lenteakkoord

Niet iedereen steekt de loftrompet over de huidige energiezuinige nieuwbouw. Neem de partners van het in 2008 opgestelde Lenteakkoord, een afspraak tussen het ministerie van VROM en verschillende marktpartijen om energiezuiniger te gaan bouwen. Het akkoord moet in 2011 25 procent energiebesparing in de nieuwbouw realiseren en 50 procent in 2015. Met de afspraken streven de initiatiefnemers naar energieneutrale nieuwbouw in 2020.

Op dit moment voldoet een groot deel van de nieuwbouwwoningen niet aan de standaardnormen voor ventilatie en energieprestatie, blijkt uit onderzoek van de deelnemende partijen.

Onderzoek van Bouwfonds Ontwikkeling onder 1665 consumenten wijst uit dat meer dan twee derde van de kopers van nieuwbouwwoningen zich zorgen maakt over klimaat en milieu, maar dat slechts een klein deel daarvan bereid is hier extra voor te betalen. Energiezuinig wonen lijkt daarmee een belangrijke pre voor kopers, maar trekt hen vaak niet overtuigend over de duurzame streep.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer