Consument

Gratis oogsten

Ik ben een zomermens. Het is mij niet snel te zonnig of te warm. Reikhalzen zie ik uit naar de langste dag. En dan begint, met een licht gevoel van spijt, het aftellen alweer.

Teunie Luijk
3 September 2010 14:02Gewijzigd op 14 November 2020 11:39

Eind augustus is het al om een uur of 9 schemerig en als dan ook alle kinderen weer naar school zijn, is de zomer toch heus voorbij en doet de herfst zijn intrede.

Eén ding verzacht de weemoed die ik voel. Of nee, eigenlijk twee. Ten eerste de prachtige kleuren overal in de natuur. En ten tweede het rijke gevoel van oogsten!

Is mijn man dan akkerbouwer? Hebben we soms een moestuin? Niets van dat al. Ik heb het nu over de oogst van en voor iedereen. Over de oogst waarvoor je niet hoeft te planten of te zaaien. Over de gratis oogst, zomaar uit de natuur!

Als kind al kon ik het niet laten om bosbessen of bramen te plukken als de rijpe vruchten ergens naar me lonkten. Inmiddels is daar een scala aan te oog­sten eten uit de natuur bijgekomen.

En langzaamaan heb ik ook talrijke tips en recepten verzameld om al dat lekkers te verwerken.

Zo oogsten we volop rozebottels en vlierbessen. Die groeien werkelijk overal in parkjes en gemeentetuintjes. Je kunt het je zelfs veroorloven kieskeurig te zijn en een fijn, schoon oogstplekje op te zoeken.

Een plekje niet te dicht in de buurt van druk verkeer of langs een route waar veel honden worden uitgelaten. Rozebottels en vlierbessen zijn lekker en gezond. Je kunt er van alles van maken, zoals jam, siroop, gelei en wijn.

Maar er is nog meer te vinden. Wat te denken van kamille? Het groeit overal in de bermen. Op een goed plekje oogst je handenvol. Deze bloemen zijn eenvoudig te drogen (bijvoorbeeld in de oven) en geschikt om er thee van te trekken of zalf mee te maken.

Na het eerste herfststormpje laat de hazelaar z’n noten vallen. Rapen maar! Je kraakt de noten, roostert ze even in een droge koekenpan en je hebt een lekkere, gezonde snack. Je eet ze zó uit het vuistje of je strooit ze bijvoorbeeld door de muesli.

Als je in de buurt van een tamme kastanje woont is dat ook al zo’n fijn buitenkansje. Je hoeft enkel maar te rapen en kunt met de kastanjes doen wat je lekker vindt, bijvoorbeeld poffen of pureren.

Woon je dicht bij de duinen en ben je niet bang voor schrammen, dan kun je je wagen aan het plukken van duindoornbessen. Behalve vitamine B1 en B2 bevatten deze bessen twintig keer zo veel vitamine C als sinaasappels! Van deze bessen kun je heerlijke jam of moes koken.

Nog zo’n oranje vitaminebom is de lijsterbes. Rauw zijn de bessen licht giftig, maar gekookt tot jam of moes zijn ze niet alleen lekker, maar ook goed tegen kwalen zoals nierstenen, reuma, obstipatie en diarree. Gedroogd zijn ze een probaat middel tegen heesheid.

Ben je eenmaal met het oogstvirus besmet, dan heb je het er maar druk mee. Wat mij betreft maakt het het afscheid nemen van de heerlijke zomer een stuk lichter!

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer