Binnenland

Raad van State beslist over import mosselzaad

DEN HAAG – De Raad van State gaat bekijken of het aangescherpte controleprotocol voor de import van mossel- en oesterzaad uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland voldoende is om een uitzaaivergunning voor de Oosterschelde vrij te geven.

Van onze correspondent
3 September 2010 10:43Gewijzigd op 14 November 2020 11:39

Milieuclub Faunabescherming vreest een aantasting van het natuurgebied Oosterschelde als er ongewenste exotische dier- en plantensoorten met het zaad meekomen, die inheemse soorten verdringen of zelfs ziekten verspreiden.

Afgelopen juni nog weigerde minister Verburg (LNV) een natuurbeschermingswetvergunning te verlenen voor het uitzaaien van Brits-Ierse mossels en oesters in de Oosterschelde. LNV had twijfels over de controle en monitoring van eventuele schadelijke soorten die meekomen met het zaad.

Nadien is de Vereniging van Importeurs van Schelpdieren met een strenger controleprotocol gekomen en verleende LNV alsnog een natuurbeschermingswetvergunning.

Het aantal genomen monsters, zowel in de export­gebieden in Ierland en Groot-Brittannië als in Yerseke, is flink gestegen. LNV acht de kans dat er iets misgaat uitermate gering. En mocht dit onverhoopt toch gebeuren, dan kan het perceel waar de mossels of oesters zijn gezaaid geheel worden leeggevist, aldus de woordvoerster van LNV.

Staatsraad Scholten-Hinloopen vond het vreemd dat LNV binnen twee maanden zo drastisch van mening is veranderd, terwijl op het oog niet veel nieuwe gegevens over de risico’s bekend zijn geworden.

Een nieuw aspect is het zogenoemde Sasi-rapport van zeebioloog Adriaan Gittenberger. In het nieuwe uitgebreide inventarisatierapport heeft hij alle monster- en monitoringgegevens over een reeks van jaren van de exportgebieden bijeengeschraapt in één soortenlijst.

Volgens LNV, de importeurs en Gittenberger is nu duidelijker dan voorheen vast te stellen welke uitheemse soorten zich tussen de mosselen en oesters bevinden.

De woordvoerster van Faunabescherming was allesbehalve overtuigd en zei dat de controle vaag is en dat LNV nog steeds niet kan ontkennen dat er een risico bestaat dat vreemde soorten en ziekten zich razendsnel door de Oosterschelde kunnen verspreiden.

Faunabescherming deed dan ook een dringend verzoek om de natuurbeschermingswetvergunning in de ijskast te laten. De raadsman van de importeurs vroeg evenwel met klem de vergunning vrij te geven, omdat de mossel- en oesterkwekers anders een flinke hap omzet zullen moeten gaan missen.

Als de vergunning geschorst blijft, zullen ze al het zaad eerst in quarantaine moeten zetten.

De uitspraak volgt binnen twee weken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer