Gemengde gevoelens over toekomst Organon
OSS – Voor de medewerkers van MSD, het voormalige Organon, gloort er een klein beetje hoop aan de horizon. Toch kan ook uitstel tot executie leiden.
De directie, de ondernemingsraad (or) en de raad van commissarissen hebben tot het eind van dit jaar de tijd gekregen om alternatieven te bedenken om de activiteiten van het farmaceutische bedrijf in Oss en Schaijk te behouden.
Eerder deze zomer besloot de Amerikaanse farmaciegigant Merck, die in Europa onder de naam MSD opereert, de onderzoeksafdeling in Nederland naar Amerika te verplaatsen. Hierdoor komen 2175 veelal hoogopgeleide medewerkers van Organon op straat te staan.
Eigenlijk zou de ondernemingsraad van Organon donderdag voor de rechter in Amsterdam bepleiten dat het besluit van Merck teruggedraaid moet worden. De or vindt dat het bedrijf onvoldoende heeft aangegeven waarom het niet naar alternatieven heeft gekeken.
Maar nu Merck Organon alsnog de tijd geeft om na te denken over de toekomst, is de rechtszaak op de lange baan geschoven. De Amerikaanse farmaceut liet donderdag ook weten dat er interesse is voor de activiteiten van Organon, maar van welke partij is onbekend en serieuze gesprekken worden volgens Merck nog niet gevoerd.
Welke alternatieven de or de komende tijd met het bestuur van Organon bespreekt is onduidelijk. Geruchten houden de gemoederen al langer bezig. Zo wordt er gesproken over een integrale doorstart, een verkoop van het bedrijf of het combineren van bepaalde takken met universitaire instanties.
De vakbeweging reageerde opgetogen. „Wij doen er in nauw overleg met de or alles aan om die goede alternatieven te vinden”, zei voorzitter Jaap Jongejan van CNV Vakmensen. Maar tegelijkertijd is de vakbond voorzichtig. „Niemand die mij nu kan garanderen dat de banen niet verloren gaan”, aldus Jongejan.
Ook de Utrechtse hoogleraar economie en overnamespecialist Hans Schenk heeft gemengde gevoelens. Hij kent genoeg voorbeelden waarbij zo’n uitstel toch tot executie leidde. Maar de positie die Organon inneemt in de Nederlandse kenniseconomie is volgens Schenk hoopgevend. Als de or en de raad van commissarissen de krachten bij de overheid, in de wetenschap en in het bedrijfsleven mobiliseren, zouden ze best wel eens voor elkaar kunnen krijgen dat Organon –in welke vorm dan ook– blijft voortbestaan.
Schenk verwacht niet dat Organon in zijn geheel door een andere beurspartij wordt overgenomen. „Er is nu een windstilte in de overnamewereld. Met name in de farmacie ligt dat na de blunders van de afgelopen jaren niet voor de hand.” Wel kan hij zich voorstellen dat het bedrijf interessant is voor private-equitypartijen, die dan samen met het management of de werknemers de portemonnee zouden kunnen trekken.
Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) juicht het toe dat besloten is om langer na te denken over de toekomst van het bedrijf. „Het besluit past in het streven van de minister, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Oss om te werken aan een samenhangende aanpak die toekomstperspectief biedt”, aldus het ministerie.
Ook de gemeente Oss noemt het nieuws over voorlopige opschorting van de grote reorganisatie bij MSD, het voormalige Organon, een positief bericht. „Het betekent dat er meer tijd is om ons intensief te blijven inzetten voor het behoud van zo veel mogelijk werkgelegenheid. Het is mooi nieuws, maar we moeten zeker niet te vroeg juichen”, liet burgemeester Klitsie in een reactie weten.
De dagelijkse protestmarsen van personeelsleden van Organon tussen het bedrijf en het gemeentehuis van Oss gaan ondanks de extra tijd gewoon door. Actiecomité Het Gezicht van Organon noemt de beslissing van MSD een goede uitkomst, maar „de onzekerheid blijft bestaan”, zei woordvoerder Martin Smit.
Sinds 11 augustus loopt elke werkdag een groepje werknemers van het bedrijf door de stad naar het gemeentehuis. Daar is een plek ingericht waar van deelnemende personeelsleden worden opgehangen.