„Excelleer als school in burgerschapsvorming”
GOUDA – Het christelijk onderwijs moet excelleren in burgerschapsvorming. Leerlingen voorbereiden op hun plaats in de samenleving is rechtstreeks te herleiden tot het tweede grote gebod: je naaste liefhebben als jezelf.
Dat heeft dr. R. Bisschop dinsdagmiddag gezegd in de Goudse Sint-Jan bij de jaaropening van hogeschool de Driestar. Hij sprak over het thema ”Zoek de vrede van de stad; perspectief voor het christelijk onderwijs”.
Bisschop, directeur van de locatie Revius van het Rotterdamse Wartburg College, zette in met de voortdurende aanvallen van „linkse fracties” op de vrijheid van onderwijs in Nederland. „Ze hebben één droomwens: dat artikel 23 van de Grondwet in 2017, honderd jaar na de Onderwijspacificatie van 1917, wordt geschrapt.”
In „de kruistocht tegen de vrijheid van onderwijs” worden steeds nieuwe wapens gebruikt. Bisschop: „Ik denk aan de plicht voor scholen om alle leerlingen te accepteren zolang de ouders de grondslag respecteren, en de inperking van de ruimte om een eigen personeelsbeleid te voeren. Er is bij links sprake van een ideologische gedrevenheid.”
Hoewel de toekomst van het christelijk onderwijs niet van mensen afhangt, is het niet om het even, aldus Bisschop, hoe christenen met de vrijheid van onderwijs omgaan. „Jullie gaan een van de mooiste beroepen ter wereld tegemoet”, zo zei hij tegen de pabostudenten. „Jullie worden geroepen getuigen van Christus te zijn; soms met woorden, vaker met daden.”
Jezelf opsluiten in de reformatorische zuil is volgens hem geen goede keuze. „Zoek het niet op je eigen veilige eilandje, want we houden het daarop niet droog. Zoek de vrede van de stad, van de samenleving.” Hij wees de studenten op hun verantwoordelijke taak in de toekomst. „Leerkrachten drukken stempels op het leven van kinderen; ze laten onuitwisbare indrukken na.”
Om kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun plaats in de samenleving, moet „juist het christelijk onderwijs excelleren in zaken als burgerschapsvorming”, benadrukte Bisschop. „Kinderen op reformatorische scholen komen minder vanzelfsprekend met andere culturen in aanraking. Blijf daarom initiatieven op dit gebied nemen.”
W. Lindhout, opleidingsmanager van de pabo, riep de studenten op om de verwachting van een landman te hebben. „Hij bewerkt de aarde, ploegt, mest en zaait. In de goede tijd valt de regen, maar dan wordt het droog. Is nu alles voor niets geweest? De landman wacht, verwacht. Dan komt de late regen en ineens is daar, uit genade, de oogst. Stel je vertrouwen op God.”
De jaaropeningsbijeenkomst werd bijgewoond door negentien studenten uit verschillende landen, die de komende maanden aan hogeschool de Driestar studeren. De Goudse pabo start dit jaar met 262 eerstejaarsstudenten: 44 jongens en 218 meisjes. De nieuwe voorzitter van de raad van toezicht (het oude bestuur) is drs. P. J. Vergunst uit Apeldoorn. De dagelijkse leiding van de hogeschool berust bij het college van bestuur (de oude directie), dat bestaat uit drs. L. N. Rottier (voorzitter) en drs. J. R. van Leeuwen.